Aktuelno

Još jedan Kinez stiže u Evropu: Luksuzni džin već poznat u Kini

Na evropskom tržištu će se uskoro pojaviti još jedan električni SUV.

Nio

Riječ je o modelu Nio EL8, koji je velik, snažan i prilično skup. Dizajniran da bude rival modelima kao što su BMW iX i Mercedes-Benz EQS, ovaj automobil dolazi standardno opremljen baterijom kapaciteta 75 kWh, koja nudi 463 kilometra dometa.

Oni koji žele putovanja Evropom vjerovatno bi trebalo da izaberu veću 100 kWh bateriju, jer ona osigurava 508 kilometara dometa.

Sve verzije modela EL8 dolaze sa dva elektromotora, po jednim na prednjoj i zadnjoj osovini, koji kombinovano isporučuju 652 KS i 850 Nm obrtnog momenta.

Luksuzni SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu, što je impresivno s obzirom na činjenicu da je riječ o vozilu dugom 5.099, širokom 1.750 i visokom 2.199 mm.

Nio će prodavati EL8 u Evropi sa šest sjedišta. Unutrašnjost je izrađena od ekološki prihvatljivih materijala, uključujući pjenu jastuka proizvedenu od soje i “nebo” od materijala biljnog porijekla.

Ozvučenje snage 2000W dolazi sa 23 zvučnika, a tu je i ambijentalno osvetljenje, kao i laminirano staklo. Kupci mogu naručiti EL8 sa sedištima drugog reda prilagodljivim na 14 načina sa naslonima za ruku.

Na raspolaganju je i Executive Console, što uključuje frižider i konzolu. SUV je opremljen 12,8-inčni ekranom infotainment sistema, digitalnom instrument tablu, a ima i head-up display i 6,6-inčni zadnji ekran.

Ovo, inače, nije potpuno novi model, jer se zapravo prodaje u Kini duže od jedne godine pod oznakom ES8. Nio će prodavati EL8 u Njemačkoj po cijeni od 82.900 evra, ali će biti dostupan i kupcima u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Holandiji. Cijene za ova tržišta još nisu objavljene.

(B92)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh