Noviteti

Mazda ponovo izmislila sportski automobil

Povratak rotacionog motora na mala vrata.

Mazda promo

Na Japanskom sajmu mobilnosti (Japan Mobility Show) u Tokiju, Mazda je predstavila model Iconic SP, konceptni automobil koji objedinjuje dvostruki rotacioni pogonski sklop sa platformom električnog vozila. Ovaj tehnološki pristup pogonskom sklopu posljednji put je predstavljen u potpuno novom modelu Mazda MX-30 R-EV.

Iconic SP je koncept kompaktnog sportskog automobila koji je osmišljen kako bi se prilagodio novoj eri i prikazuje kontinuiranu predanost ove kompanije stvaranju proizvoda koji ispunjavaju ljubav kupaca prema vožnji i automobilima, kažu u japanskom proizvođaču povodom premijere ovog koncepta.

Iconic SP zahvaljujući svojoj konstrukciji ima izuzetno nisko težište, čime su obezbijeđene poželjne vozna karakteristike za jedan sportski automobil.

Njegove idealne proporcije su omogućene zahvaljujući spuštenom poklopcu motora, što je postignuto ugradnjom laganog i kompaktnog rotacionog motora u središte automobila.

Ideja o sistemu električnog automobila sa dva rotaciona motora veoma se razlikuje od ranijih upotreba ove vrste pogonskog agregata.

Naime, dok je kod kultnih sportskih kupea, poput Mazde RX-7 rotacioni motor direktno pokretao točkove, u slučajnu novog koncepta ovaj tip agregata služi kao generator struje koja pokreće elektromotor vozila.

Mazda tvrdi da je u pitanju izuzetno nadogradiv rotacioni motor, sa prilagodljivim rasporedom i mogućnošću sagorevanja raznih vrsta goriva, uključujući vodonik, što ga čini jedinstvenom tehnologijom ove japanske kompanije.

A ako se baterija puni strujom koja je dobijena iz obnovljive energije, moguće je voziti u praktično ugljenično neutralnom režimu.

Predstavljajući novi koncept, predsednik i izvršni direktor kompanije Mazda, Masahiro Moro, rekao je:

“Iconic SP, sa svojim pogonskim sklopom električnog vozila sa dvostrukim rotacionim generatorom snage, naše je rešenje iz snova. Mazda će uvek proizvoditi vozila koja podsećaju ljude da su automobili čisti užitak i neophodan dio njihovih života.”

Mazda nije bila previše darežljiva kada su u pitanju tehnički detalji ovog automobila, što i nije neobično kada se zna da je reč tek o konceptnom vozilu.

Kako se navodi, Iconic SP ima dimenzije (dužina/širina/visina) 4180/1850/1150 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2590 mm.

Masa praznog vozila je, za jedan sportski automobil, prihvatljivih 1450 kg, dok je maksimalna izlazna snaga 370 KS, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh