BIZnews

Rudnik mrkog uglja Zenica pred zatvaranjem

Ističu da je stručni tim pripremio i Zakon o zatvaranju RMU Zenica koji definiše način zbrinjavanja radnika rudnika.

Ilustracija (Foto: DmyTo/shutterstock.com)

Nakon analize stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica zasigurno je da će biti utvrđena odluka o zatvaranju svih jamskih prostorija zeničkog rudnika, a postoji i plan zbrinjavanja rudara, potvrđeno je za Klix.ba iz UO Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Teška situacija u zeničkom rudniku koja se već nekoliko godina vuče iz godine u godinu s neizvjesnim svakim mjesecom i isplatom plaća i toplih obroka, vjerovatno će u narednim mjesecima i konačno dobiti svoj epilog.

Kako su za Klix.ba rekli iz UO Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, na bazi svih pokazatelja analiza iz RMU Zenica, doći će do zatvaranja rudnika, a odluka će biti usvojena u skladu s važećim zakonskim propisima koji prije svega moraju pratiti zakonske odredbe iz Zakona o rudarstvu FBiH.

– Trenutno nam je najveći problem što se sporo osiguravaju sredstva za isplatu plata. Rudnik nema nikakav prihod. Ovisni smo o podršci od Federalnog ministarstva i Elektroprivrede BiH. Ohrabruje nas što je kreiran plan na osnovu kojeg bi unutar EP BiH i ostalih rudnika u sastavu koncerna bi bila osigurana sredstva za isplatu plata do kraja godine. Kompletan projekt koji treba osigurat novac je veziv s opremom koju ima RMU Zenica u Zenici, a ostali rudnici su za nju iskazali interes. Dobro će biti ako taj projekt bude realizovan. Našli bismo mogućnosti za majske plate, ali i da se tako osigura i stabilna isplata plata do kraja tekuće godine – kazali su za Klix.ba.

Ističu da prate sve što je interesantno sindikatu, radnicima i granskom sindikatu. Ističu da je stručni tim pripremio i Zakon o zatvaranju RMU Zenica koji definiše način zbrinjavanja radnika rudnika.

– Urađen je, kompletiran, sadržaj Zakona o zatvaranju RMU Zenica u Zenici. Nas je interesovalo, odakle bi se osigurala sredstva za zatvaranje rudnika, uključujući i uplatu obračunatih neuplaćenih doprinosa RMU Zenica u Zenici. Precizno se zna, kroz taj sadržaj, da jednim dijelom Federacija BiH, jednim dijelom EP BiH, finansira taj projekt. Nama je jako interesantno da se u prijedlogu našao jedan model penzionisanja radnika RMU Zenica u Zenici kojim bi s 25 godina ostvarenog staža, ako je od tih 20 ostvareno u RMU Zenica u Zenici, ostvarili penziju. Pokazatelj je da bi od 605 radnika, njih 340 ispunilo po tom zakonu uslove za penzionisanje – dodali su.

Ističu da će postojati mogućnosti da svi radnici koji iskažu interes za zasnivanjem radnog odnosa u Kaknju, Brezi ili Biloj, moći raditi, a plan je da zakon bude usvojen do kraja godine i da od 1. januara 2025. godine svi radnici budu zbrinuti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh