BIZnews

Nokia objavila najnižu prodaju od 2015.

Dionice finske telekomunikacijske tvrtke Nokia pale su u četvrtak. Posljedica pada je izvješće tvrtke o padu operativne dobiti od 32 posto u drugom kvartalu zbog slabe potražnje za njihovom 5G opremom.

Nokia - biznis.ba

Dionice tvrtke izlistane u Helsinkiju pale su za 8% u 9 sati ujutro po londonskom vremenu, nedugo nakon otvaranja tržišta.

Ranije tijekom dana, Nokia je objavila da je njezina usporediva operativna dobit pala na 423 milijuna eura (462 milijuna dolara) u drugom kvartalu. Što je za gotovo trećinu manje od 619 milijuna eura objavljenih u istom razdoblju prošle godine.

Navodeći “trajnu slabost tržišta”, tvrtka je rekla da je neto prodaja također smanjena za 18% na 4,47 milijardi eura. Najniža je to razina postignuta od četvrtog kvartala 2015., prema podacima LSEG-a.

“Najznačajniji utjecaj bilo je izazovno usporedno razdoblje od prije godinu dana kada je došlo do vrhunca brzog razvoja 5G u Indiji, pri čemu je Indija zaslužna za tri četvrtine pada”, rekao je izvršni direktor Nokie Pekka Lundmark u objavi o zaradi.

Krajolik također ostaje “izazovan budući da su operateri i dalje oprezni” u sektoru mobilnih mreža, upozorio je.

Nokija ipak predviđa “stabilizirajuće” industrijsko okruženje i “značajno ubrzanje rasta neto prodaje u drugoj polovici” godine. I to na temelju primitka narudžbi u posljednjem kvartalu, piše CNBC.

“Iako se dinamika poboljšava, oporavak neto prodaje događa se nešto kasnije nego što smo ranije očekivali. To utječe na pretpostavke o neto prodaji naše poslovne grupe za 2024.”, rekao je Lundmark. “Unatoč tome, i dalje smo na dobrom putu da postignemo naše izglede za cijelu godinu podržani našim brzim djelovanjem u pogledu troškova.”

Tvrtka nastavlja ciljati na učinak prema ili malo ispod svoje usporedive smjernice operativne dobiti od 2,3 milijarde do 2,9 milijardi eura za cijelu godinu.

Težak udarac krajem 2023.

Nokia je pretrpjela veliki udarac gubitkom velikog sjevernoameričkog ugovora krajem prošle godine. Tada je američki telekomunikacijski moćnik AT&T odabrao Ericsson kao dobavljača za izgradnju telekomunikacijske mreže koja koristi samo takozvanu ORAN tehnologiju.

Finska tvrtka i švedski konkurent Ericsson krenuli su s programima oštrog rezanja troškova. Usred bitke u cijeloj industriji protiv usporavanja gospodarstva i smanjenja troškova za infrastrukturu od strane mobilnih operatera. Još u listopadu, Nokia je najavila da će ukinuti do 14.000 radnih mjesta nakon pada zarade u trećem kvartalu. Cilj im je bip smanjiti svoje bruto troškove za između 800 milijuna i 1,2 milijarde eura do 2026.

Tvrtka je u četvrtak izjavila da je postigla “značajan napredak” u svom programu uštede. Izjavila je i da je, do danas, poduzela mjere usmjerene na smanjenje troškova za 400 milijuna eura, piše financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh