BIZnews

Nvidia: bez obzira na pad dionica analitičari optimistični

Dionice kompanije Nvidia zatvorene su u petak s tjednim gubitkom od 2%. Ulagači nastavljaju prebirati po posljednjih nekoliko tjedana koji su bili izazovni za najtopliju trgovinu godine.

Ali analitičari s Wall Streeta ovog su tjedna ostali uvjereni u dugoročne izglede za Nvidiju. Kompanija je sada u padu od oko 20% u prošlom mjesecu i za više od 25% u odnosu na rekordno visoku vrijednost pri zatvaranju.

Ranije ovog tjedna, analitičari Piper Sandler prozvali su “ogromnu priliku” za kupnju Nvidia, AMD i ON Semiconductor nakon nedavne rasprodaje u sektoru.

Neki analitičari također su iskoristili priliku da poboljšaju dionice tijekom ove rasprodaje, piše Seebiz.

“Mislim da su za 2025. stvari prilično dobro postavljene”, rekao je analitičar tehnološke infrastrukture New Street Research Antoine Chkaiban za Yahoo Finance. “Znamo otprilike koliko hiperskaleri očekuju povećanje kapitalnih ulaganja. Planovi su već postavljeni.” New Street je nadogradio Nvidiju na Buy ovaj tjedan s ciljnom cijenom od 120 USD.

U petak je proizvođač čipova TSMC , dobavljač Nvidije, objavio povećanje prodaje od 45% u odnosu na prošlu godinu u srpnju — znak da je potražnja za umjetnom inteligencijom i dalje velika.

“Još uvijek osjećamo hitnu potražnju u svim segmentima. A to umanjuje rizik od pauze u isporukama dok kupci čekaju da sljedeća generacija čipova bude dostupna u količinama.”

Ulaganja u umjetnu inteligenciju

Takozvani hiperskaleri — Microsoft, Meta, Amazon i Alphabet — ostali su dosljedni tijekom nedavnih izvješća o zaradi u svojoj predanosti ulaganju u umjetnu inteligenciju. I velik dio ovih ulaganja teče upravo u Nvidiju.

“Ulagači će vjerojatno ponovno obratiti pažnju na imena koja se temelje na umjetnoj inteligenciji. Jer je to, osim poluvodiča, još uvijek jedino područje u kojem se potrošnja kreće u smislu potrošnje kupaca. Što dokazuje povećanje kapitalnih ulaganja od strane više hiperskalera u ovom razdoblju zarade”, rekao je Jefferiesov analitičar Blayne Curtis za Yahoo Finance.

Priče o mogućem odgađanju Nvidijinog Blackwell čipa sljedeće generacije stvorile su dodatni pritisak na dionice ranije ovog tjedna. Dva mjeseca čekanja na čipove ne bi bilo beznačajno, kažu analitičari. Ali još uvijek ne bi bilo dovoljno da pomakne iglu na očekivanjima Wall Streeta.

Curtisov tim je u nedavnoj bilješci naveo da su Nvidijina kašnjenja “stvarna, ali ne mijenjaju tezu”. Tvrtka bi trebala objaviti kvartalne rezultate krajem kolovoza.

Analitičari i stratezi koji šire promatraju tržišta također vide nedavno zahlađenje u trgovini umjetnom inteligencijom kao priliku.

Glavni marketinški strateg tvrtke Truist Advisory Keith Lerner unaprijedio je tehnološki sektor u Overweight u četvrtak nakon pada od 12% u odnosu na vrhunac sredinom srpnja s padom poluvodiča od gotovo 20%. Lerner je primijetio da unatoč padu cijena ovih dionica, procjene buduće zarade tehnološkog sektora nastavljaju rasti, piše Financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh