BIZnews

Doveo Filipnku u Donje Smrtiće pa zajedno uzgajaju stare sorte voća i povrća

Pun pogodak za život na selu! Slaven je inženjer poljoprivrede, a Ivy stručnjak za komunikacije i marketing.

Foto: Bojan Kecman/Agroklub.ba

Uzgoj starih sorti voća i povrća, čuvanje sjemena i formiranje porodične banke sjemena sa više od 650 sorti glavna su zanimanja porodice Sibinčić iz Donjih Smrtića, nedaleko od Prnjavora, koji su odlučili da ostanu na selu i budu samoodrživo domaćinstvo, piše Agroklub.

Niko danas ni na selu ne živi lako, a kamoli u gradu, naročito kada se uzmu u obzir klimatske promjene i situacija u društvu. Ali, ako se zna cilj i ako se naporno radi, sve se može proizvesti i održati.

Autohtono i egzotično voće i povrće

To znaju u porodici Sibinčić, mladi bračni par Slaven i Ivy, koja je rođena na Filipinima. Njihov susret u jednoj dalekoj svjetskoj destinaciji odredio im je sudbinu. Odlučili su da se skrase u Slavenovom selu, u Donjim Smrtićima i da žive od uzgoja starih sorti voća i povrća, kao i proizvodnje zdrave hrane.

Prvobitni hobi lagano pretvaraju u biznis. Uzgajaju i prodaju stare i egzotične sorte. Imaju, između ostalog, u svijetu, najstariju sortu lubenice, kao i autohtone sorte paprika, paradajza i ostalih povrtarskih vrsta.

Za sada imaju i 50 košnica i opremu za pčele

“Ništa danas nije lako, ali uz dobru organizaciju sve stižemo. Biće još bolje kada nam djeca odrastu. Za sada imamo 50 košnica i opremu za pčele, četiri plastenika, frezu sa svim priključcima, tako da ne zavisimo u tom pogledu od drugih. Podržavaju nas i opština Prnjavor, kao i Ministarstvo poljoprivrede jer sam, kao nezaposleni diplomirani inženjer poljoprivrede, od ministarstva dobio 40.000 KM podsticaja za samozapošljavanje”, kaže Slaven Sibinčić koji sa svojom suprugom Ivy ima četvoro divne djece: Sofiju, Nataliju, Gabrijela i Nikolaja.

Pomažu i društvene mreže

Ivy je stručnjak za komunikacije i marketing i vodi računa o oglašavanju na društvenim mrežama aktivnosti porodice. Iako su djeca prioritet, stižu da uklope sve obaveze, a da Ivy dobro radi svoj posao, dokaz je i veliki broj pratilaca.

Čak tri puta je njihovo domaćinstvo izabrano za najljepše

Jedno je sigurno, od ove porodice mogu se očekivati još veće stvari jer se preduzimaju aktivnosti i u pogledu turizma, a ne samo proširenja proizvodnje i ponude zdrave hrane.

Čak tri puta, njihovo domaćinstvo bilo je izabrano za najljepše seosko domaćinstvo u opštini Prnjavor, a svako ko želi da se upozna sa aktivnostima ove mlade i vrijedne porodice, može da ih pronađe na društvenim mrežama pod nazivom “The Sibincic family”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh