BIZnews

Avion koji se nekada proizvodio u BiH ponovno se vinuo u zrak

Legendarni avion Soko G-2 Galeb, nakon što je dvije godine proveo u hangaru na Piketu, ponovno je u letnom stanju.

Goran Leš

Tu vijest objavio je Goran Leš, inženjer mašinstva na splitskom FESB-u.

– Njegov Rolls-Royce Viper mlazni motor podigao je sasvim pristojnu količinu trave i zemlje, a prodoran zvuk proparao je nebo iznad Sinja – napisao je na svom Facebook profilu.

Inače, Soko G-2 Galeb (N-60) dvosjedni školsko-borbeni avion jugoslavenske proizvodnje razvijen tokom 1960-ih. Bio je prvi mlažnjak iz republika bivše SFRJ koji je ušao u serijsku proizvodnju.

Razvoj Galeba započinje 1957. u Vazduhoplovnom tehničkom institutu izradom dva prototipa, Galeba-1 (tri gumena spremnika goriva unutar trupa) i Galeba-2 (dva spremnika u trupu + tip tankovi).

Posljednji će postati osnova za daljnu serijsku proizvodnju. Prvi probni let obavio je 3. jula 1961., serijska proizvodnja započela je 1963. u tvornici Soko, Mostar te je prvi primjerak u operativnu upotrebu ušao 30. jula 1965.

Razvoj poboljšanog Galeba namijenjenog izvozu započeo je u novembru 1969. Ugrađen je snažniji motor, povećan je kapacitet goriva te je unaprijeđen kokpit. Jedini ovakav izrađen avion dobio je oznaku G-3 te je korišten za razna testiranja u “Vazduhoplovnom opitnom centru”, prenio je Bljesak.info.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh