BIZnews

Manja inflacija u Francuskoj

Avgustovska inflacija je revidirana naniže u odnosu na prvobitnu preliminarnu procjenu od 1,9 posto…

biznis.ba

Godišnja stopa inflacije u Francuskoj u augustu je pala sa julskih 2,3 posto na 1,8 opoto i sada je najniža od jula 2021, objavio je francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (INSEE).

Avgustovska inflacija je revidirana naniže u odnosu na prvobitnu preliminarnu procjenu od 1,9 posto, prenosi B92.

Pad inflacije je prije svega posljedica znatno sporijeg rasta cijena energije i efekta visoke baze iz augusta prošle godine.

Cijene energenata su u augustu porasle samo 0,4 odsto međugodišnje naspram julskih 8,5 posto pošto su cijene električne energije međugodišnje porasle 10,5 posto, znatno usporivši od odnosu na rast od 19,5 posto u julu.

Pored toga, cijene benzina u Francuskoj su pale 8,2 posto međugodišnje, dok su u julu prethodno porasle 1,1 posto. Nasuprot tome su cijene u sektoru usluga malo ubrzale rast u odnosu na jul, prije svega u ugostiteljstvu i transportu, dok su cijene hrane rasle istim tempom kao prošlog mjeseca, 0,5 posto međugodišnje.

Na mjesečnom nivou su avgustovske cijene u Francuskoj porasle 0,5 posto.

Francuska inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji koristi Eurostat je u augustu porasla 2,2 posto međugodišnje i 0,6 posto na mjesečnom nivou.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh