BIZnews

U Novom Travniku otvoren poslovni inkubator

Novi Travnik bogatiji je za još jedan važan privredni segment – otvoren je poslovni inkubator PINT.

manager.ba

Radi se o prvom takvom projektu u Srednjobosanskom kantonu.

Površine je 290 kvadratnih metara i posjeduje 7 ureda. PINT predstavlja inovativni centar za potporu i razvoj poduzetništva, odnosno malih i srednjih poduzeća, što u konačnici rezultira i većim brojem radnih mjesta i jačom ekonomijom.

To je naglasio i tokom svog govora predsjednik Upravnog odbora PINT-a, Mišo Mlakić, koji upravo zbog svog poslovnog puta, danas je primjer onima koji su na početku karijere.

– Kroz ovaj poslovni inkubator smatram kako ću imati dodatnu priliku za širenje svoje poslovne djelatnosti, kroz umrežavanja, mentorstvo i slično. Vjerujem da će ovo biti epicentar inovacija, a svakako će pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva na lokalnoj razini – kazala je Tanja Gavrić, poduzetnica, koja svoje poslovanje, poslovno savjetovanje, upravo nastavlja na adresi PINT-a.

– Meni je posebno drago što sam baš ja dio ovakvog projekta jer sam freelancer od 2012. godine, te razumijem probleme s kojima se susreću mladi poduzetnici i freelanceri. Cilj PINT-a je pružiti resurse i savjete mladim poduzetnicima, što može pomoći u pokretanju i razvoju novih firmi. A samim tim stimulirati lokalnu ekonomiju i stvoriti nova radna mjesta. Kroz proces inkubacije ćemo imati obuke i mentorstvo, što može poboljšati vještine, znanje lokalnih poduzetnika i mladih – kazao je Mlakić.

Izgradnja inkubatora pa do završetka prve faze trajala je 18 mjeseci. Podršku tome dala je Općinska, danas Gradska uprava Novi Travnik, na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Dujom.

– Ovo je prvi poslovni inkubator na području KSB i predstavlja konkretan korak u jačanju gospodarstva te nastavak potpore mladim poduzetnicima. U posljednje četiri godine podržano je 26 START-UP projekata. S otvorenjem PINT-a i informacijom da je dio poslovnih prostora zakupljen, jasno je da gospodarski sektor u Novom Travniku ima perspektivu. Ne sumnjam kako će ovaj prostor postati središte dobrih ideja, susreta i kako će ovdje nastati neke velike poslovne priče – kazao je gradonačelnik Dujo, piše Biznisinfo.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh