BIZnews

Njemačka privreda tone četvrti mjesec zaredom

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je i u septembru, četvrti mjesec zaredom, saopšteno je danas iz Ekonomskog instituta “Ifo”.

Unsplash

Istakli su da je poslovna klima u industriji na najnižem nivou od ljeta 2020. godine i vrhunca pandemije virusa korona.

Indeks koji mjeri poslovnu klimu među čelnicima kompanija smanjio se u septembru za 2.1 bod u odnosu na avgust i pao na 85.4 boda, pokazuje anketa instituta za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Minhenu.

Vrijednost indeksa pala je tako na najniži nivo od januara, odražavajući dalje pogoršanje očekivanja poslovnih čelnika u najvećoj evropskoj privredi.

“Njemačka privreda je pod sve snažnijim pritiskom”, zaključeno je u izvještaju iz Ekonomskog instituta “Ifo”.

Brojni poslovni čelnici nezadovoljni su i trenutnom situacijom i izgledima za budućnost, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo oko 9.000 kompanija, prenosi Index.

Među sektorima sa jako lošom poslovnom klilmom izdvaja se industrija, čiji se indeks spustio na najniži nivo od juna 2020. godine i vrhunca pandemije virusa korona, navode iz Instituta.

“Ocjena kompanija o aktuelnom stanju u poslovanju se pogoršala, a primjetno su pesimističnija i njihova očekivanja. Manjak novih narudžbi dodatno je produbljen i ključni sektori njemačke industrije zapadaju u teškoće”, konstatovali su stručnjaci “Ifoa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh