BIZnews

Cijene jaja ponovo rastu

Cijene u supermarketima više ne rastu toliko dramatično – osim, naravno, ako ne kupujete jaja.

Cijene u supermarketima više ne rastu toliko dramatično – osim, naravno, ako ne kupujete jaja.

Cijene jaja naglo su porasle za 28,1% u augustu u odnosu na prije 12 mjeseci, što je najveći porast od svih prehrambenih artikala koje prati američki Zavod za statistiku rada.

Šok od naljepnica u trgovini s jajima dolazi iako se ukupne cijene namirnica jedva pomjeraju (porast za manje od 1% u augustu u odnosu na prošlu godinu), a inflacija se hladi u američkoj ekonomiji.

Glavni krivac za rast cijena jaja je poznat: ptičja gripa.

Ptice se razboljevaju, a to znači manje jaja i više cijene u trgovinama.

“Ptičja gripa je razlog broj jedan za više cijene, apsolutno”, rekao je Phil Lempert, analitičar trgovine mješovitom robom i urednik SuperMarketGuru.com.

Visoko patogena ptičja gripa (HPAI), poznatija kao ptičja gripa, zahvatila je gotovo 101 milion ptica u 48 američkih država od januara 2022., prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Razmislite o tome kako su smješteni: mali prostori s puno kokoši”, rekao je Lempert. “Kada jedna kokoš dobije ptičju gripu, moraju uništiti cijelo jato. To je problem.”

To pomaže objasniti zašto je ukupna proizvodnja jaja u julu pala za 2,6% na godišnjoj razini, prema novim podacima koje je u ponedjeljak objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede, prenosi SEEBiz.

USDA je također otkrila da je broj ptica koje liježu jaja pao drugi mjesec zaredom.

“Utjecaj HPAI epidemije na cijene pomno će se pratiti”, izjavilo je USDA u augustu, dodajući da je ptičja gripa “pridonijela povišenim cijenama jaja” ovog ljeta “smanjivanjem jata nesilica u SAD-u”.

Srećom, jaja nisu ni približno tako skupa kao što su bila krajem 2022. i početkom 2023. Taj skok cijena izazvan ptičjom gripom poslao je prosječnu cijenu desetak velikih jaja razreda A na rekordnih 4,82 USD, prema BLS-u.

Brian Moscogiuri, potpredsjednik vodećeg dobavljača jaja Eggs Unlimited, rekao je CNN-u u e-poruci da su ukupni inflatorni pritisci i cijene stočne hrane “ublaženi” od tog izazovnog razdoblja.

“Međutim, potrebno nam je vrijeme bez velikih zastoja u opskrbi da bi se proizvodnja oporavila”, rekao je.

Ipak, trenutni BLS prosjek od 3,20 USD po tucetu jaja ostaje visok. Prije Covid-19, jaja nikada nisu dosegla 3 dolara po tucetu, prema podacima BLS-a koji sežu do 1980.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh