BIZnews

Najveći bh. izvoznik diže plate radnicima, ide i regres te posebne naknade

Povodom predstojećeg Dana Fabrike – 6. oktobra, zaposlenima u kompaniji “Alumina” bit će isplaćeno po 250 konvertibilnih maraka, potvrđeno je na sastanku menadžmenta fabrike i predstavnika sindikata metalske industrije i rudarstva.

Osim toga, od 1. januara naredne godine zaposleni u kompaniji “Alumina” imat će novo povećanje svojih plata u iznosu od 150 konvertibilnih maraka.Dogovoren je i regres za 2025. godinu koji će iznositi 1.500 KM linearno svim radnicima. Isplata regresa biće u 12 mjesečnih rata. Takođe, dogovoreno je da se u narednoj godini, povodom božićnih i vaskršnjih praznika, isplati naknada po 200 KM, a za Dan Fabrike 250 KM.Prema podacima koje je ranije objavio BiznisInfo.ba, a na osnovu analize Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Alumina je ranije bila najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prvoj polovini ove godine.

Podsjetimo da je kompaniju nedavno kupio jedan od najbogatijih ljudi u istočnoj Bosni, i cijeloj BiH, Gordan Pavlović iz Foče, preko svoje firme Pavgord.

Firma brine o standardu zaposlenih
– Naš menadžment sve čini da se, kroz investicione projekte i nove proizvodne programe, fabrika razvija, da ostanemo i opstanemo na tržištu, nastojeći da poslovni rezultati kompanije budu što bolji i da pritom brinemo o standardu naših zaposlenih. Veoma nam je važno da podižemo ljestvicu materijalnog položaja naših radnika pokazujući i na ovaj način da nam je radni čovjek na prvom mjestu – kazao je Zoran Stevanović, direktor kompanije “Alumina”.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u “Alumini” Aleksandar Sejmenović kaže da je ovo nastavak dobre prakse saradnje sa menadžmentom fabrike i korektnog socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata,piše Presmedia

-Imali smo jedan veoma dobar sastanak i uspješne pregovore. Sa čelnim ljudima fabrike dogovorili smo povećanje plate i isplatu regresa za 2025. godinu, kao i posebne naknade za božićne i vaskršnje praznike, te za Dan Fabrike. Očekujem da ćemo definisati i najbolje rješenje kad je u pitanju prevoz naših zaposlenih u narednoj godini – ističe Sejmenović.

U radu sastanka učestvovali su i vlasnik kompanije „Alumina“ Gordan Pavlović, zatim predsjednik i sekretar Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić i Tane Peulić, kao i potpredsjednici Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u „Alumini“ Slaviša Obradović i Boško Atanacković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh