Naime, prema njihovim podacima, obim razmjene mesa i mesnih prerađevina u 2020. godini iznosio je 443.747.148 KM, što je više za oko 7,5 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.
– Izvoz mesa i mesnih prerađevina u 2020. godini iznosio je 106.294.412 KM, a uvoz 337.452.736 KM. Bilježi se rast izvoza za 87,76 posto, te pad uvoza od 11,10 posto, navodi se u podacima vanjskotrgovinske komore BiH.
Dodaje se da je značajan rast izvoza u prošloj godini zabilježen kod goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, oko 24,3 miliona KM, te ističu da je sav izvoz goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog, išao u Tursku.
Kod mesa peradi bilježi se rast izvoza za 3,8 posto, kobasica i sličnih proizvoda za 36,36 posto te ostalih konzerviranih proizvoda za 67,62 posto.
Iako statistički podaci govore da je prošle godine povećan izvoz mesa iz BiH, proizvođači ističu da su to ipak mizerne količine, ali i da je bh. tržište preplavljeno uvoznim proizvodima.
Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kaže za “Nezavisne” da se tu radi o malim količinama, te da procenti ne daju pravu sliku.
– Mi smo svjedoci susretanja s vrlo teškom prohodnošću ne samo granica, nego i tržišta iz okolnih zemalja kada je meso u pitanju, tako da su proizvođači u tijesnom prostoru i nepovoljnoj situaciji”, ističe Miličić.
Dodao je da pad uvoza u odnosu na godinu ranije treba promatrati kao pad potrošnje domaćih kupaca. – Nama kompletna privreda posluje smanjeno. Neke grane posebno rade u vrlo otežanim uvjetima jer mi smo zemlja koja mnogo zavisi od dolaska naših ljudi iz dijaspore, nama sektor ugostiteljstva i turizma skoro pa ne radi, živimo u vremenu gdje nema kolektivnog trošenja, nema rođendana, krštenja, svadbi…, kazao je Miličić.
Dodao je da je, ipak, naše tržište preplavljeno proizvodima s drugih tržišta.
Igor Gavran, ekonomski analitičar, za “Nezavisne” ističe da je ovo, nažalost, rijedak pozitivan primjer poboljšanja vanjskotrgovinske razmjene BiH u nekom sektoru ekonomije. – Ali svakako opravdan i utemeljen na kvalitetu domaćih proizvoda i naporima naših proizvođača da i u vrijeme pandemije ulažu sredstva i rad u unapređenje proizvodnje i osvajanje izvoznih tržišta, kazao je Gavran.
Dodao je da je bh. realni proizvodni i izvozni potencijal u ovoj oblasti limitiran jer, kako kaže, jedino mesa peradi i njegovih prerađevina imamo u značajnijim količinama. – Crveno meso se proizvodi u mnogo manjim količinama, koje uglavnom nisu dovoljne ni za domaće potrebe, a pristup mnogim tržištima nam još nije odobren, prenosi indikator.