Potrošači će morati dublje posegnuti u džep žele li kupiti tjesteninu, a razlog je ovogodišnja loša žetva durum pšenice.
Naime, u proizvodnji tjestenine koristi se durum pšenica. U cijeloj Evropi, cijena durum pšenice porasla je do 20 posto u kratkom vremenskom periodu i nastaviće rasti, prenosi Agrarheute.com, portal koji je specijalizovan za stanje na tržištu prehrane.
Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižem nivou u 22 godine. To će posljedično gurnuti zalihe na novu najniži nivo u u tri decenija, prenosi Fenix-magazin.
Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, špageti i penne porasle su za oko dvanaest posto u Evropi i za osam posto u SAD-u. Očekuju se dalja povećanja cijena.
U italijanskoj Bolonji tona durum pšenice stoji 412 eura, to odgovara 70 eura ili 20 odsto više nego u junu. U La Paliseu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutno se naplaćuje po 415 eura, što je povećanje cijene od 55 eura u odnosu na mjesec jul, piše Biznis.ba.