BIZnews

DZS: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje rasla za 18,2 posto

Poljoprivredna djelatnost je u 2022. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 24,5 milijardi kuna, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Obrada zemljišta - Krajina.ba

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, poljoprivredna djelatnost je u 2022. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 24,5 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 18,2 posto.

Kako navode, vrijednost međufazne potrošnje iznosila je 12,9 milijardi kuna. Inače, ona označava vrijednost utrošenih inputa u poljoprivrednu proizvodnju i iskazuje se u kupovnim cijenama.

Nadalje, bruto dodana vrijednost u 2022. iznosi 12.938 milijuna kuna i u odnosu na prethodnu godinu viša je za 17,8 posto, stoji u podacima DZS-a. Bruto dodana vrijednost u baznim cijenama jednaka je razlici poljoprivredne proizvodnje u baznim cijenama i međufazne potrošnje u kupovnim cijenama.

Također, pišu da je faktorski dohodak povećan u odnosu na godinu ranije za 15,2 posto i iznosio je 14,6 milijardi kuna. On je jednak neto dodanoj vrijednosti od koje su oduzeti porezi na proizvodnju, a dodane su subvencije na proizvodnju, stoji u pojašnjenju DZS-a, piše agroklub.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh