BIZnews

Nova presuda za “švicarce” – Banke moraju vratiti višak novca?

Vrhovni sud Slovenije uvažio tužbeni zahtjev dužnika o ništetnosti ugovora, budući da banka nije imala valutni rizik.

Franci - Pixabay

Vrhovni sud Slovenije donio je novu presudu u slučaju švicarskih franaka.

Mariborski dnevni list Večer prvi je izvijestio da su suci uvažili tužbeni zahtjev dužnika o ništetnosti ugovora, budući da banka nije imala valutni rizik.

Stručnjaci su kazali da je presuda povoljna za dužnike, ali očekuju da će se o njoj očitovati i Ustavni sud.

– Ova presuda zapravo znači da ti ugovori nisu bili aleatorni, kako mi to zovemo. U biti bili su rizični samo za jednu ugovornu stranu, pa čak i za tu ugovornu stranu koja je bila znatno slabija, objašnjava odvjetnik zajmoprimaca Robert Preininger. Ništetnost, dodaje odvjetnik, zajmoprimcima donosi povrat plaćenih viškova.

Primjerice, ako je podignut kredit u iznosu od 100.000 eura, a otplaćeno je 130.000 do 140.000 eura, to znači da banka dužniku mora vratiti tu razliku, tih 30.000, odnosno 40.000 eura, tvrdi Preininger, piše 24ur.

Sličan ishod odvjetnik očekuje i za ostale koji su digli slične kredite.

Na pitanje što ako tečaj krene u suprotnom smjeru, profesor ekonomije Matej Lahovnik upozorava na oprez u tom pogledu. On vjeruje da bi mnoge iste presude Vrhovnog suda potaknule rizično ponašanje. – Mislim da bi Vrhovni sud trebao naložiti nižim sudovima da od slučaja do slučaja utvrde je li ispunjena dužnost obrazloženja ovog rizika, a ne samo odlučivati ​​da su ugovori retroaktivno ništetni, smatra Lahovnik.

Još uvijek se čeka reakcija Udruženja banaka, dok stručnjaci očekuju da će o svemu odlučiti Ustavni sud, piše indikator.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh