BIZnews

Ovo je novi bh. proizvod: Puška kalibra 7,62 mm

Puška kalibra 7,62 mm nova je puška bosanskohercegovačke proizvodnje, koju je proizveo gigan namjenske industrije Igman d.d Konjic.

Biznis.ba

Pušku je jučer tokom posjete Igmanu prezentirao ministar odbrane BIH Zukan Helez, piše Biznis.

“Ova puška je 100 % domaći proizvod. U ovom izazovnom i nepredvidivom vremenu moramo imati jake vlastite fabrike namjenske industrije, moramo sačuvati i unaprijediti svaku firmu i te sačuvati svako radno mjesto u njoj”, poručio je Helez.

Nova bh. puška je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije BIH i ona bi se u skorije vrijeme trebala izvoziti na strano tržište. Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila daljnje aktivnosti.

Kada je u pitanju proizvodnja municije, generalni direktor fabrike Đahid Muratbegović, najavio je planove za proizvodnju većih kalibara te obnovu stare opreme s novom kako bi se povećala produktivnost.

“Trenutno proizvodimo zaključno s kalibrom 12,7, a razmišljamo o obnavljanju stare opreme s novom kako bismo povećali produktivnost. Trenutno imamo 1430 radnika, a s povećanjem proizvodnje i uvođenjem treće smjene taj broj bi se svakako mogao povećati” rekao je Muratbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh