BIZnews

Fedex dijeli 2.000 otkaza u Evropi

Američka logistička firma FedEx objavila je da će ugasiti do 2.000 radnih mjesta u Evropi kako bi dodatno smanjila troškove jer se normalizira potražnje za uslugama dostave u postpandemijskom periodu.

Fedex

Otkazi u pomoćnim službama bit će raspoređeni na 18 mjeseci i nose troškove prije oporezivanja, uključujući pravne pristojbe i otpremnine, u rasponu od 231,67 miliona do 347,51 miliona eura, izvijestila je uprava.

Smanjeni broj radnika trebao bi kompaniji uštedjeti od 115,83 miliona do 162,17 miliona eura godišnje od fiskalne 2027., dodali su. Kompanija posluje u više od 45 evropskih zemalja i teritorija, uključujući Hrvatsku, i zapošljava više od 52.000 ljudi.

“Povrh optimizacije naših mreža, poduzimamo mjere kako bismo pojednostavili brojne funkcije i smanjili strukturne troškove”, priopćili su.

Do kraja iduće godine FedEx planira smanjiti troškove za 3,7 milijardi eura. U martu su podigli prognozu dobiti u fiskalnoj 2024., uz obrazloženje da će im smanjeni troškovi donijeti veću dobit po dionici.

FedEx i njegov konkurent United Parcel Service (UPS) te druge firme u sektoru imali su puno posla u početnoj fazi pandemije budući da su građani u strogom lockdownu posjete trgovinama zamijenili dostavom robe na kućna vrata, prenose Financije hr.

Oporavak putovanja i povratak građana u restorane preokrenuli su trend, prenosi Hina, a otegotna okolnost bila je i inflacija.

I UPS planira smanjiti troškove u ovoj godini, za 926,7 miliona eura. U siječnju su objavili da će ukinuti 12.000 radnih mjesta i istražiti strateške opcije za Coyote, posrednika u kamionskom prijevozu tereta, zbog slabe potražnje i prevelikog kapaciteta u sektoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh