BIZnews

Kompanije u deficitu s radnicima: Poznati poslovi koje će roboti preuzimati

Zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna su zanimanja. Smatra to 45 odsto anketiranih kompanija u anketi o radnoj snazi koju je sprovela Hrvatska privredna komora (HGK).

Pixnio

Rezultati ankete predstavljeni su na okruglom stolu Logističko-distributivni izazovi u snabdjevnom lancu, koji je organizovao Sektor za trgovinu HGK-a. Vodeći stručnjaci iz industrije razmijenili su iskustva i raspravili o najnovijim trendovima i inovacijama u logističkom sektoru.

“Zbog ulaska Hrvatske na dva nova TEN-T koridora otvaraju se prilike da se Hrvatska pozicionira kao glavni logistički centar za JI Europu. Ako sagledamo cjelokupni logistički lanac, on je u posljednje vrijeme doživio izazove u svim svojim segmentima. Dobavljanje proizvoda s Dalekog istoka doživjelo je promjenu ruta, što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenje brodova, ali i oscilacije cijena prevoza, a kraći su logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalifikovane radne snage”, naglasila je Maja Bogović, direktorica Sektora za trgovinu HGK-a.

Povećanje produktivnosti

“Pojedini procesi, poput utovara i istovara prikolica, još su gotovo netaknuti automatizacijom, što stvara visoke operativne troškove. Uvođenje fleksibilne automatizacije u logističko-distributivne centre temelj je za znatne uštede, povećanje sigurnosti i rješavanje problema nedostatka radnika. Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove, a zaposleni upravljaju flotom robota. Prednosti robota uključuju veću preciznost i dosljednost, smanjenje grešaka i oštećenja robe te povećanje produktivnosti i učinkovitosti”, rekao je Kruno Stražanac, direktor uspjeha klijenata i koosnivač kompanije Gideon Brothers.

Saradnja firmi Gideon i Orbico jedan je od primjera istaknutih na okruglom stolu koji dokazuje da se gradnjom modernih skladišno-logističkih kapaciteta smanjuju troškovi i podiže kvaliteta usluge.

“Izgradnjom novog logističko-distributivnog centra u Gornjoj Zdenčini proširujemo logističke kapacitete za 43.500 m², odnosno za 63.000 paletnih mjesta raspoloživih za usluge distribucije ili ugovorne logistike. Dodatni skladišni kapaciteti, implementacija novih i unaprijeđenih tehničko-tehnoloških rješenja, kontinuirana edukacija logističkih radnika, kao i dodatno zapošljavanje, rezultiraju dizanjem kvaliteta i konkurentnosti”, izjavio je Marko Popović, voditelj logistike iz Orbica.

Inovativna rješenja u automatizaciji logističkih procesa robne kuće IKEA Zagreb predstavio je Hrvoje Solarić.

“Naš sistem Goods-2-Person: bins automatizuje ispunjavanje online narudžbi koristeći se robotima i pametnom organizacijom spremnika olakšava radnicima nalaženje i skupljanje artikala prije slanja. Tu su i dronovi, koje smo uveli prije dvije godine, a koji svake noći lete kroz skladište i uz visoko sofisticiranu tehnologiju omogućuju stalno ažurirani pregled inventara”, rekao je Solarić, voditelj Odjela za realizaciju potreba kupaca.

Obrazovanje u logistici usmjerava se sve više upravo na stvaranje vještina koje će omogućiti budućim radnicima prilagodbu i integraciju s robotizovanim sistemima. Kako bi ponudila kvalitetnu radnu snagu u tom sektoru, Srednja škola Jastrebarsko udružila se s kompanijama Kaufland Hrvatska i Jamnica plus.

“Odabir srednje škole treba biti vođen mogućnostima zapošljavanja i osamostaljivanja mladih. Važno je nuditi zanimanja koja su tražena na tržištu rada, povezujući obrazovne institucije s potrebama poslodavaca, kao što su Kaufland i Jamnica. Dodala bih da Grad Jastrebarsko podržava učenike finansiranjem udžbenika i opreme, posebno za tehničare logistike i špedicije. Univerzitet Sjever nudi dalje školovanje, a svi učesnici zajedno stvaraju uspješnu priču saradnje obrazovanja, privrede i lokalne zajednice”, poručila je Sonja Stipanović, direktor Srednje škole Jastrebarsko.

Kaufland i Jamnica su na panelu Izazovi tržišta radne snage u logističkom sektoru podijelili svoja iskustva sa stipendiranjem učenika SŠ Jastrebarsko koji se obrazuju za tehničare za logistiku i špediciju.

“Stipendiranjem učenika koji se obrazuju za zanimanje tehničar za logistiku i špediciju želimo podržati mlade u odabiru njihovih zanimanja koje je perspektivno zanimanje budućnosti. Drago nam je što provođenjem stručne prakse u našem logističko-distributivnom centru možemo podići kvalitet njihovog obrazovanja te im pružiti uvid u okruženje koje će za koju godinu možda postati i njihovo buduće radno mjesto. Nadamo se takođe da će stipendije koje im pružamo osigurati bezbrižnije dane u školskim klupama”, rekla je Renata Banović, voditeljica regrutiranja zaposlenih i brendiranja poslodavca u Kaufland Hrvatska, prenosi “Glas Slavonije“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh