BIZnews

Bill Gates: Kako je izgradio bogatstvo ulaganjem u vodeće svjetske kompanije

Bill Gates posjeduje bogatstvo od 132,2 milijarde dolara.

Bill Gates - Targetprocess.com

To ga čini devetom najbogatijom osobom na svijetu. Dio tog bogatstva ostvaruje ulaganjem u dionice, od kojih dnevno zarađuje 1,3 milijuna dolara, piše financa.

Prognozira se da će Bill Gates tijekom iduće godine zaraditi čak pola milijarde dolara od svojih ulaganja u dionice. Najviše prihoda ostvaruje od dionica triju tvrtki: Canadian National Railways, Microsoft, čiji je suosnivač, te Waste Management.

Bill Gates posjeduje 54,8 milijuna dionica Canadian National Railway, čija trenutna vrijednost iznosi 6,6 milijardi dolara. Prošle godine je ova kompanija isplatila dividendu od 2,38 dolara po dionici, što znači da je Gates primio ukupno 130 milijuna dolara dividendeDividenda je dio dobiti dioničkom društvu koji se isplaću….

Gates posjeduje gotovo 36,5 milijuna dionica Microsofta, čija trenutna tržišna vrijednost iznosi 16,13 milijardi dolara. Prema prosječnoj godišnjoj dividendnoj isplati od tri dolara po dionici, od Microsoftovih dionica očekuje se da će Gates zaraditi gotovo 109,5 milijuna dolara u sljedećih 12 mjeseci.

Bill Gates posjeduje 35,2 milijuna dionica Waste Managementa, tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpadom u Sjevernoj Americi. Trenutna tržišna vrijednost tih dionica iznosi sedam milijardi dolara. S obzirom na godišnju dividendu od 3 dolara po dionici, Gates bi trebao zaraditi 105,7 milijuna dolara prihoda sljedeće godine.

Osim navedenih tvrtki, Bill Gates ostvaruje značajan prihod i od dionica drugih kompanija, piše Bankar.

Bill Gates posjeduje 1,4 milijuna dionica u tvrtki za ulaganje u nekretnine Crown Castle, od kojih se očekuje godišnji prihod od 8,8 milijuna dolara.

Gates posjeduje 2,6 milijuna dionica u prehrambenom divu Kraft Heinz, za koje se predviđa da će ostvariti godišnji prihod od 4,1 milijun dolara.

Bill Gates posjeduje 755.000 dionica logističke tvrtke United Parcel Service (UPS), za koje se prognozira godišnji prihod od 4,9 milijuna dolara, kako prenosi poslovni portal Yahoo Finance.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh