BIZnews

Lufthansa počinje naplaćivati ekološku taksu

Lufthansa uvodi ekološku taksu koja je namijenjena pokrivanju dijela stalno rastućih dodatnih troškova zbog regulatornih ekoloških zahtjeva…

Lufthansa - Airlineworld

Lufthansa uvodi ekološku taksu koja je namijenjena pokrivanju dijela stalno rastućih dodatnih troškova zbog regulatornih ekoloških zahtjeva, priopćila je u utorak njemačka zrakoplovna kompanija.

U okviru Lufthansa grupe su i avio-kompanije Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, SWISS, Lufthansa Airlines, kao i nekoliko regionalnih prijevoznika. Sve one će uvesti dodatnu taksu za sve putnike koji polaze iz 27 država članica Europske unije, Velike Britanije, Norveške i Švicarske.

Taksa će se primjenjivati za rezervacije od srijede 26. lipnja, za putovanja koja počinju od 2025. godine, piše Biznis. Visina takse zavisi od udaljenosti i klase putovanja. Lufthansa grupa najavila je da će dodatna taksa biti u rasponu od 1 do 72 eura. Dok je Brussels Airlines priopćio da će ekološka taksa iznositi najviše 36 eura.

Obrazlažući neočekivanu odluku, Lufthansa se pozvala na zakonsku kvotu miješanja od dva posto za održivo zrakoplovno gorivo (SAF) za polaske iz zemalja Europske unije od 1. siječnja 2025. godine, prilagođavanja EU sustava trgovanja emisijama (EU ETS) kao i druge regulatorne ekološke troškove kao što je Shema za kompenzaciju i smanjenje ugljika za međunarodnu avijaciju (CORSIA).

Lufthansa grupa navodi da već ulaže milijarde svake godine kako bi letenje postalo održivije. Grupa želi prepoloviti svoje emisije ugljik-dioksida do 2030. godine (u usporedbi s 2019. godinom) i planira biti neutralna u pogledu emitiranja ugljik-dioksida do 2050. godine, piše financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh