BIZnews

Dionice kompanije Samsung dosegle najvišu razinu u više od 3 godine

Dionice Samsung Electronicsa skočile su na najvišu razinu od siječnja 2021. I to nakon što je južnokorejski tehnološki div rekao da očekuje dobit bolju od očekivane za drugi kvartal.

Zahvaljujući eksplozivnoj potražnji za umjetnom inteligencijom.

Dionice su porasle čak 2,24% u petak ujutro, trgujući na najviših 86.500 korejskih wona (62,73 USD), prema podacima LSEG-a. Dionice Samsunga u četvrtak su završile na 84.600 wona.

Samsung je u petak objavio smjernice, rekavši da se projicira operativni profit za kvartal od travnja do lipnja na oko 10,4 trilijuna wona (7,54 milijarde dolara). Što je skok od oko 1452% u odnosu na 670 milijardi wona prije godinu dana. Očekivana operativna dobit nadmašila je procjenu LSEG-a od 8,51 trilijuna wona, piše CNBC.

Tvrtka je također rekla da očekuje da će prihod za drugi kvartal biti između 73 trilijuna do 75 trilijuna wona, sa 60,01 trilijuna wona prije godinu dana. To je u skladu s procjenom analitičara LSEG-a od 73,7 trilijuna wona.

Poslovanje najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova oporavilo se kako su se cijene memorijskih čipova oporavile zahvaljujući optimizmu u vezi s umjetnom inteligencijom prošle godine. Južnokorejski elektronički gigant zabilježio je rekordne gubitke 2023. jer se industrija pokolebala od pada potražnje za memorijskim čipovima i elektronikom nakon Covida.

Njegovi memorijski čipovi obično se nalaze u širokom rasponu potrošačkih uređaja. Uključujući pametne telefone i računala.

Mobilna potražnja stabilna

Samsung je u travnju rekao da očekuje da će drugi kvartal biti potaknut uglavnom potražnjom za generativnom umjetnom inteligencijom. Dok će mobilna potražnja ostati stabilna.

Južnokorejski tehnološki gigant napravio je veliki korak s generativnom umjetnom inteligencijom sa svojim pametnim telefonom Galaxy S24 Ultra. Koji dolazi sa značajkama za uređivanje fotografija i traženje stavki na mreži pomoću umjetne inteligencije.

“Samsung najavljuje iznenađenje u pogledu zarade, ali uglavnom je povećanje zarade posljedica visoke cijene memorije. Ironično, Samsung zaostaje u proizvodnji HBM (memorija velike propusnosti). Dakle, opskrba Nvidiji – kvalifikacija – je odgođena,” rekao je SK Kim, izvršni direktor Daiwa Capital Marketsa, za CNBC-jevu “Street Signs Asia” u petak.

HBM čipovi su napredni memorijski čipovi ključni za AI čipsetove. Oni su doživjeli veliku potražnju zahvaljujući procvatu AI. To je uvelike pogodovalo tvrtkama kao što su Samsung Electronics i SK Hynix, dva najveća proizvođača memorijskih čipova na svijetu.

Reuters je u svibnju izvijestio da se Samsung tek treba kvalificirati za korištenje u Nvidijinim AI procesorima, budući da Nvidia navodno razmatra Samsung kao potencijalnog dobavljača HBM čipova. Samsung je opovrgnuo izvješće rekavši da su testovi s nekoliko partnera za opskrbu HBM-om “na dobrom putu”.

“No unatoč kašnjenju, tvrtka objavljuje da je iznenađenje zarade uzrokovano visokom cijenom memorije”, rekao je Kim.

Samsung će kasnije ovog mjeseca objaviti detaljne rezultate za drugi kvartal, piše financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh