Dugo razmišljamo o struji i da je štedimo, a s obzirom na situaciju u cijelom svijetu, nikog nije briga kada pomisli na zimu i grijanje, pa ne bi bilo loše da naučimo nekoliko malih trikova za uštedu .
Tročlana porodica godišnje potroši oko 11 odsto električne energije na kuhanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.
Kuhanje je neophodno u poklopljenoj posudi, jer se na taj način štedi do 20% energije, a treba koristiti i posude čija je veličina proporcionalna grijnoj površini kako bi se izbjegao gubitak 20% energije;
Kada voda proključa, snagu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu na kojoj će voda nastaviti da ključa. Na ovaj način se može uštediti do 60% energije;
Najekonomičnije kuhanje se vrši u ekspres loncu, što smanjuje vrijeme kuhanja i utrošenu električnu energiju za dva do tri puta;
Isključivanje rerne 10 minuta prije kraja kuvanja može uštediti do 20% energije;
Kada koristite rernu, poželjno je da je otvarate što je moguće manje, jer svaki put kada se otvore vrata rerne gubi se 20% toplote. Energija se takođe može uštediti izborom lonca i tiganja čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može biti čak i nešto veći.
Pored toga, novac i energija se mogu uštedeti ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode, jer se time ubrzava proces zagrijavanja i time smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće se mogu kuhati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez prelivanja vodom. Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u šerpu dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova. prneosi “Novi“.