Energija

Pet uređaja koje biste uvijek trebali isključiti iz struje prije odlaska na godišnji odmor

Dom s mnogim uređajima koji olakšavaju vašu svakodnevnicu ne znači nužno i siguran dom. Naime, mnogi uređaji mogu dovesti do strujnih udara kada ostanu uključeni, a također mogu povećati vaše režije za struju.

Korištenje laptopa - Blic.rs

Stoga, kada idete na putovanje, isključite svoje uređaje kako biste sa sigurnošću uživali na odmoru.

Mali kuhinjski uređaji

Direktor u Mister Sparkyju Dan Mock navodi da blendere, aparate za kafu, tostere i druge male kuhinjske uređaje je najbolje isključiti iz struje prije nego otputujete. On ističe da ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade. Mathew Shelly iz Dualita također preporučuje isključivanje malih kuhinjskih kuhinjskih aparata jer ćete na taj način smanjiti rizik od požara ili oštećenja uređaja ukoliko dođe do strujnog udara.

Televizori i konzole za igre

Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jeste da je ostavljanje uključenih televizora i konzola za igre predstavlja pravu opasnost za vaš dom. Mock navodi kako su ovo uređaji koji često ostanu uključeni u struju, kada ljudi odlaze na odmor.

“Ako bude jake oluje dok ste odsutni, a nemate zaštitu od napona za cijelu kuću, uređaji poput televizora i konzola izloženi su opasnosti od preopterećenja i kratkog spoja”, navodi.

Računala i slični izumi

Moderniji domovi koji imaju takozvane pametne sisteme također mogu biti u opasnosti, ako ostave uključene uređaje. Kako navodi Mock, ostavljanje uređaja uključenih u struju jedna je od glavnih pogrešaka u pametnoj kući koju treba izbjegavati. On ističe da nije dovoljno imati računalo u stanju mirovanja kada odlazite na putovanje koje traje više od jednog dana.

Ventilatori i slični uređaji

Mock također preporučuje isključivanje svih ventilatora i pročišćivača zraka prije nego napustite svoj dom. Ističe da ne potrebe da budu uključeni, jer na taj način također rizikujete kvar ili požar u slučaju strujnog udara. Također, ovi uređaji troše mnogo struje kada ostanu u stanju pripravnosti, prenosi klix.

Mašine za suđe i veš

Stručnjak za kućanske uređaje u kompaniji Domestic & General Ian Palmer-Smith ističe kako mašine za suđe i veš troše puno struje zbog potrebe za vodom. Oni troše više energije od ostalih u stanju pripravnosti jer moraju biti spremni zagrijati vodu na zahtjev.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh