Posao

Kono: Sve više radnika iz Indonezije dolazi u BiH

U poređenju sa 2023. prisutnost indonežanskih radnika u BiH povećana je za 125 posto…

fena

U poređenju sa 2023. prisutnost indonežanskih radnika u BiH povećana je za 125 odsto u ovoj godini, rekao je Roem Kono, ambasador Republike Indonezije u BiH, koji je sinoć u Sarajevu upriličio prijem za zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, a povodom Dana nezavisnosti Indonezije i 30 godina od uspostave bilateralnih odnosa sa BiH.

U obraćanju prisutnima Kono je podsjetio da je Indonezija čvrsto opredijeljena da bude velika nacija sa ekonomijom koja brzo raste, demokratijom koja napreduje te raznolikošću koja cvjeta u harmoniji.

“Ove godine Vlada Indonezije usvojila je strategiju ‘Nova Nusantara Napredna Indonezija’, koja ističe naše pripreme za tri ključna trenutka: nadolazeću tranziciju liderstva i upravljanja u Indoneziji, preseljenje našeg glavnog grada iz Džakarte u Nusantaru i implementaciju strateških programa koji vode ka našoj viziji ‘Zlatna Indonezija 2045’. To je naš putokaz prema prosperitetnoj, pravednoj, bogatoj i održivoj naciji”, kazao je Kono, a prenosi Fena.

Prva polovina 2024. godine, kako je kazao, pokazala je ohrabrujuće ekonomske pokazatelje, ističući da je ekonomski rast Indonezije dostigao 5,05 posto, BDP Indonezije je 5.271 dolara, s tim da je inflacija pod kontrolom i iznosi samo 2,13 odsto, a konkurentnost indonežanske ekonomije rangirana je kao 27. u svijetu.

“Ove godine obilježavamo tri decenije snažnih bilateralnih odnosa između Indonezije i BiH. Naša bilateralna saradnja proširila se izvan političke solidarnosti i dalje obuhvata značajnu ekonomsku saradnju”, istakao je Kono. Tako je ukupna vrijednost bilateralne trgovine u 2023. godini dostigla 16,1 miliona dolara, što je povećanje od 28 posto u odnosu na vrijednost trgovine u 2022. godini. Do jula ove godine 546 bh. državljana posjetilo je Indoneziju, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na ukupne posjete u julu 2023. godine.

Kono je izrazio zadovoljstvo što je Indonezija sve prepoznatljivija u BiH, a bliskost između država se gradi i kroz odnose među ljudima, uključujući brakove između indonežanskih i bh. državljana, kojih je iz godine u godinu sve više.

“U 2024. godini imamo više od 55 parova sa više od 35 djece rođene iz tih brakova. U budućnosti, njihova djeca će postati pravi diplomati za obje države. Raduje me visoka potražnja za indonežanskim radnicima. U poređenju sa 2023. godinom prisutnost indonežanskih radnika u BiH povećana je za 125 posto u 2024. godini” istakao je on.

Dodao je da je zadovoljan što su svi nivoi vlasti i zainteresovane strane u BiH entuzijastično prihvatile sve mogućnosti saradnje s Indonezijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh