Bebe i djeca

Djeca su troma zbog TV i mobitela: Evo i zašto je to tako

Previše vremena pred ekranom vodi ka debljanju

Djevojčica koristi mobitel - blogspot

Djeca od dvije godine koja dnevno provode i više od tri sata gledajući TV ili se igrajući na tabletu, u kasnijoj životnoj dobi su manje fizički aktivna. Istraživanje u kojem je učestvovalo 500 djece otkrilo je kako se navike djece zbog utjecaja ekrana mijenjaju.

Ona djeca koja su više od tri sata dnevno sjedila pred ekranom, već do pete godine su bitno manje fizički bila aktivna nego njihovi vršnjaci.
Zdravije navike

Svakog dana sjedili su 40 minuta više od vršnjaka, a do početka škole već su tokom sedmice sjedili četiri sata više od druge djece. Svjetska zdravstvena organizacija ograničava boravak pred ekranom za djecu u dobi od dvije do pet godina na sat ili manje dnevno, kako bi kasnije imala zdravije navike, prenosi Avaz.

Jedno istraživanje kaže da mala djeca u prosjeku provode dva i po sata dnevno gledajući različite ekrane. Najčešće gledaju TV.

Djeca koja su provodila oko tri sata pred ekranom kada su imala dvije godine, kasnije su u prosjeku bila 30 minuta manje aktivna od vršnjaka kada je riječ o lakšoj te 10 minuta manje kada je riječ o umjerenoj fizičkoj aktivnosti. Takvo ponašanje dovelo je do sjedilačkog načina života u kasnijoj dobi.
Moguća šteta

Pedijatri upozoravaju da bi roditelji trebali ograničiti djeci upotrebu mobitela za stolom te u spavaćoj sobi kako bi izbjegli moguću štetu zbog dugih sati pred ekranima. Također, djeca trebaju imati pauze između gledanja sadržaja najmanje svaka dva sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh