Rješenje problema je u izboru. Ako ponudite djetetu više vrsta povrća možete utjecati na njih da budu manje izbirljivi kada je hrana u pitanju, ukazuju istraživanja.
Australijski naučnici posmatrali su 32 djece, uzrasta od četiri do šest godina, koja su konzumirala manje od dvije porcije povrća dnevno. Neki su djeci nudili brokoli tri puta nedjeljno tokom pet nedjelja, dok su drugi djeci nudili brokoli, tikvice i grašak.
Tri mjeseca kasnije, oni kojima je bilo dato više vrsta povrća, vidjeli su da im se unos povrća udvostručuje, od prosečno 0,6 obroka dnevno, na 1,2. Suprotno tome, kod djece kojoj je ponuđen samo brokoli, unos povrća se nije povećao.
Iako 1,2 porcije dnevno nije dovoljna, naučnici se nadaju da je njihova studija pokazala da je “strategija pružanja raznovrsnog povrća uspješnija u povećanju unosa u odnosu na onu u kojoj se nudi samo jedna vrsta povrća”.
Studiju je sprovela vladina agencija “The Commonvealth Scientific and Industrial Research Organisation” u Kanberi. Autorka studije dr Astrid Pelman i njen tim nadaju se da će dodatna istraživanja potvrditi njihova otkrića.
Djeca su veoma izbirljiva kada je hrana u pitanju, a mnogi mališani posebno ne vole gorak ukus povrća poput spanaća, kelja i brokolija.
Konzumiranje svježeg povrća veoma je važno za razvoj djece. Četvorogodišnjacima se preporučuje da 35 odsto hrane koju uzimaju bude upravo povrće.
Iako djeca mogu tvrditi da ne vole povrće, preferencije prema hrani uglavnom su naučene, a djetinjstvo je presudna faza, napisali su istraživači u časopisu “Journal of Nutrition Education and Behavior”, prenosi “N1“.