Osim što možete posegnuti za svježim voćem kojeg sada doista ima u izobilju – od marelica, breskvi, nektarina, dinje, lubenice, kupina i malina, tu je i povrće koje tijelu godi. No, ako trenutno niste skloni provoditi sate uz šporet, što je potpuno razumljivo, posegnite za jednostavnim rješenjima, piše Dom & Dizajn. Uvijek, to znate i sami, možete napraviti neku od slasnih ljetnih salata. Možete također pripremiti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice.
Kad zatopli kao što je ove sedmice, jedno od prvih jela koje mnogima prvo pada na pamet je varivo od krastavaca. Sastojci:
4 veća krastavca
2-3 krompira
200 ml kiselog vrhnja
sol, biber, mljevena crvena paprika
1 ½ žlica svinjske masti
glatko brašno
2 češnja bijelog luka
stručak svježeg kopra
Priprema:
Krastavce ogulite, narežite na ne deblje ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite.
U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani bijeli luk, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krompir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krompir na skuha. Posolite, začinite biberom i crvenom paprikom,piše Radiosarajevo
Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom. To je to. Prijatno!