Hrana i piće

Koja namirnica vam pomaže da poboljšate raspoloženje: Dovoljno je jesti 30 grama dnevno

Ukoliko imate problema s lošim raspoloženjem, dobra vijest je ta da vam jedna namirnica itekako može biti od koristi.

Sreća - Thinkstock

“Jedna od ključnih namirnica koja može pozitivno uticati na naše raspoloženje su orašasti plodovi. Samo 30 grama orašastih plodova dnevno može znatno poboljšati nivo serotonina u mozgu, što je povezano s osjećajem sreće i zadovoljstva”, rekla je nutricionistkinja Ana Senčić.

Dalje je navela kako su orašasti plodovi puni esencijalnih masnih kiselina, proteina i minerala. Među njima su magnezij i cink, koji učestvuju u regulaciji raspoloženja, prenosi Klix.

“Osim toga, oni su prirodan izvor antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg mentalnog zdravlja”, kazala je.

Imajte na umu da orašaste plodove trebate konzumirati kao dio uravnotežene ishrane. Kombinujte ih s voćem, povrćem i drugim zdravim namirnicama.

“Važno je napomenuti da sreća nije samo o ishrani, već i o cjelokupnom načinu života. Uz redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i pozitivne međuljudske odnose, mali dodatak orašastih plodova može biti korak ka svakodnevnom blagostanju”, ispričala je Senčić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh