Hrana i piće

Šta raditi sa ostacima pire krompira?

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu, tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

Pire krompir - Cuisine.journaldesfemmes.fr

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki dio namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte. Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primjera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira. Bacanje, vjerujte nije jedina opcija. Baš suprotno, to je posljednje što možete učiniti i zaista samo onda kada znate da je pokvaren, odnosno neupotrebljiv.

Osim što pire možete iskoristiti za domaće njoke, zatim za polpete koje ćete spojiti s vama najdražom namirnicom – slaninom, kuvanom šunkom, tikvicama, blitvom, spanaćem, šargarepom, lososom…, od pirea možete napraviti kremastu supu kakvu su nam kao djeci pripremale bake, ali i slasnu, laku i brzu pitu.

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mljevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:
1 kg pirea od krompira
1 dcl pavlake za kuvanje
1 kašika maslaca
½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni
Za preliv:
800 g mljevenog mesa (čista junetina ili mešano)
100 g slanine
2 glavice luka
100 g graška (po želji)
100 g kukuruza (po želji)
100 g šargarepe (po želji)
2 čena belog luka
1 kašičica majčine dušice
1 kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
1 kašika mljevene crvene paprike (može i dimljene)
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso – dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno nasjeckani bijeli luk, peršin i mljevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vrijeme u činiji dobro pomiješajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite, prenosi Super žena.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh