Sastojci za focacciu:
500 g brašna + za posipanje
7 g suhog kvasca
2 žličice morske soli
maslinovo ulje
1 žličica krupne morske soli
grančice ružmarina
Priprema focaccie:
Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira. Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 žlice ulja. Postupno ulijevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto (možda vam neće trebati sva voda). Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite tijesto. Mijesite 5-10 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i manje ljepljivo. Zatim ga prebacite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči. Nauljite pravokutni, plitki lim (25 x 35 cm). Prebacite tijesto na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Utisnite prste u tijesto da napravite udubine. Pomiješajte žlicu i pol maslinova ulja, jednu žlicu vode i sitnu sol pa prelijte po kruhu. Grančice ružmarina gurnite u udubljenja u tijestu. Pecite 20 min dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je s još žlicu-dvije maslinova ulja, narežite i poslužite,piše N1