Hrana i piće

Pet najvažnijih namirnica koje treba redovno jesti za stabilan nivo šećera u krvi

Želite da održite stabilan nivo šećera u krvi? Ne radi se samo o izbjegavanju slatkih grickalica, uključivanje prave hrane u vašu prehranu igra ključnu ulogu.

Grčki jogurt - Stvarukusa.rs

Konzumiranje ove hrane može pomoći u regulaciji šećera u krvi te spriječiti skokove i padove i održati nivo energije stabilnim.

Srećom, postoji nekoliko ukusnih i zdravih namirnica koje mogu napraviti značajnu razliku u održavanju uravnoteženog nivoa šećera u krvi, prenosi Klix.

Godži bobice

Goji bobice, koje se često nazivaju superhranom, mogu igrati korisnu ulogu u upravljanju žudnjom i podržavanju gubitka težine. Ove male, crvene bobice bogate su antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Ove bobice bogate nutrijentima prepune su vitamina, minerala i antioksidansa, što ih čini odličnim izborom za zadovoljavanje želje za slatkim bez narušavanja napora za mršavljenje.

Grčki jogurt

Kombinacija proteina i masti u grčkom jogurtu usporava probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što dovodi do postepenog oslobađanja glukoze u krvotok. Ovo stalno oslobađanje pomaže u izbjegavanju skokova šećera u krvi, podržavajući stabilne nivoe energije. Osim toga, sadržaj proteina potiče osjećaj sitosti, što može biti korisno za gubitak težine jer suzbija nepotrebne grickalice.

Grčki jogurt također sadrži probiotike, korisne za zdravlje crijeva, što je povezano s poboljšanim metabolizmom i regulacijom težine.

Orasi

Orasi su prepuni esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Oni osiguravaju magnezijum, koji je važan za insulinsku osjetljivost i metabolizam glukoze, kao i druge hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje. Orasi su takođe bogati polinezasićenim mastima. Zdrave masti mogu povećati sitost, smanjiti glad i spriječiti prejedanje. Uključivanje zdravih masti u vašu ishranu pomaže vam da se osjećate siti i zadovoljni, što može pomoći u gubitku težine.

Indijski oraščići

Indijski oraščići su dobar izvor magnezija, minerala koji igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i osjetljivosti na inzulin. Adekvatan unos magnezija može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi i smanjenju rizika od inzulinske rezistencije.

Indijski oraščići su takođe zadovoljavajući i mogu se jesti u umjerenim količinama kao užina. Tipična veličina porcije je oko 1 unca (otprilike 18 indijskih oraščića), što može pružiti zadovoljavajuću užinu bez prekomjernih kalorija.

Kurkuma

Kurkumin, aktivni spoj u kurkumi, posjeduje protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu promovirati metaboličko zdravlje. Studije sugeriraju da kurkumin može pomoći u povećanju metabolizma tako što poboljšava razgradnju masti i smanjuje rast masnog tkiva. Nadalje, pokazalo se da kurkuma poboljšava osjetljivost na inzulin, koja igra ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh