Srećom, postoje trikovi zahvaljujući kojima možete lakše odabrati zrele i slasne primjerke. Za razliku od nekih drugih vrsta voća, dinja ne nastavlja sazrijevati nakon branja (odležavanjem će malo omekšati, ali neće postati slađa) pa treba mudro odabrati na tržnici ili u trgovini.
Prava boja
Boja dinja mijenja se iz zelene u žutosmeđu tijekom zrenja, a kako biste odabrali meku i slatku – potražite onu koja je bež ili žućkaste boje. Ako je kora još uvijek zelena, dinja je vjerojatno nedovoljno zrela. Nakon što pronađete pravu kandidatkinju, prijeđite dlanom preko njezine površine koja bi trebala biti hrapava, a ne ravna i glatka, prenosi N1.
Odgovarajuća težina
Zrela dinja je puna soka pa se i čini teškom za svoju veličinu. S druge strane, ako vam se čini previše laganom, radije je preskočite. Zaobiđite i one kojima je ostao dio stabljike: ima li repić, vjerojatno je ubrana prerano. Dio gdje je bila stabljika treba biti mekan, ali ne premekan. Ako je previše tvrd, to znači da je dinja vjerojatno nezrela.
Zreli miris
Zrela dinja je mirisna i prije nego što je razrežete. Na nosu treba imati slatku, cvjetnu i pomalo mošusnu notu. Ne osjećate li snažan miris, dinja nije zrela, a ako miriše kao fermentirano piće onda je najvjerojatnije prezrela.
Kuc, kuc
Prislonite dinju uhu i kucnite po njoj nekoliko puta. Zvuk bi trebao biti tih i dubok, što ukazuje na puno soka. Ako je zvuk viši i šupalj, dinja je možda nedovoljno zrela.