U čorbu možemo staviti sve što imamo od povrća, a takvim obrokom dobijamo odlično izbalansiranu ishranu.
Pileća čorba, osim što spada u kulinarske klasike, može pomoći i zdravlju. Pomaže održavanju hidratacije jer sadrži vodu, a dobro hidrirano tijelo ključno je za opće zdravlje.
Sastojci
1,5 l vode
pileće bikelo meso
povrće za supu
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kašike brašna
vegeta, so, biber
sjeckani peršun
list celera
Priprema
Bijelo meso iseckajte na kockice, vezicu zeleni za supu (šargarepu, celer, koren peršuna, paškanat i sl.) također. Luk očistite, ali ga ne sjeckajte, već cijelu glavicu stavite sa mesom i povrćem da se kuha u 1,5 l vode.
Kad povrće bude skuhano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo. Kutljaču supe odvojite u neku manju činiju, malo prohladite, pa razmutite 2 kašike brašna. Ulijte polako u supu, uz miješanje, i pustite još malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu, piše Radiosarajevo“.
U ovu čorbicu ne dodajem ulje, od mesa bude fino masna. Po ukusu, možete staviti i neki masniji dio pilećeg mesa pa ga kasnije iscjepkati sitno. Izmaknite sa ringle, dodajte sjeckan peršun i list celera. Pustite da se malo prohladi.
U onoj činiji od maloprije umutite jaje viljuškom, da malo zapjeni, dodajte kutljaču čorbice polako, miješajte viljuškom i dalje da se lijepo sjedini. Čorba ne smije da bude vrela kad to radite jer će onda jaje da se zgrudva, ja to ne volim nikako. Vratite sadržinu činije nazad u šerpu, također uz neprestano mešanje, poklopite da malo odstoji i onda poslužite kao toplo predjelo.