Pije se vijekovima, a vjeruje se da potiče iz Kine. Priprema se tako što se listovi biljke potapaju u vrelu vodu, a što se duže kuva, ukus će biti intenzivniji.
Možete ga napraviti od svježeg ili osušenog lišća, a zanimljivo je da ga možete koristiti i kao prilog, u supama ili čorbi. Osim što je nutritivno bogat, gde 100 grama sadrži približno 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana, bogat je vitaminom K, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim, prenosi b92.
Čaj od koprive ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih porocesa i smanjiti simptome stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza. Takođe sadrži visok nivo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja i mogu smanjiti rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i neki oblici raka.
Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i vitamin K. Takođe sadrže visok nivo bora, koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kalcijuma u telu i može pomoći u prevenciji osteoporoze.
Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik i ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u liječenju kožnih oboljenja kao što su akne, koprivnjača i ekcem. Takođe je utvrđeno da antiinflamatorna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.
Studija Univerziteta Plymouth pokazala je da kopriva može smanjiti bol i invaliditet kod ljudi sa osteoartritisom. Utvrđeno je da kopriva poboljšava nivo šećera u krvi povećanjem insulina u tijelu. Neka istraživanja su pokazala da redovna konzumacija čaja od koprive može pomoći u snižavanju krvnog pritiska,pišu Nezavisne