Hrana i piće

Krem čorba od bundeve: Svi će je obožavati

Krem čorba od bundeve je idealno jesenje jelo – sočno, povoljno i bogato željezom te vitaminima

Bundeva je zdrav jesenski plod izvanrednog ukusa. Većina se raduje jeseni i bundevi upravo iz jednog razloga: krem čorbi od bundeve.

Bundeva je, prije svega, veoma zdrava! Beta karoten u bundevi je snažan antioksidans koji jača imunitet i spriječava razvoj malignih tumora. Ona je bogata vitaminima C, B1, B2, B3, B6, uz A, kao i folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, željezo i fosfor). Sadrži i oligoelemente, kao i supstance koje pomažu boljem varenju.

Sjeme bundeve su prava riznica magnezijuma – sadrži čak 48% preporučene dnevne doze za odrasle. Dovoljne količine magnezijuma su važne za psihofizičko zdravlje.

Recept
250 g bundeve

tri šargarepe

jedan veći krompir

oko 750 ml bujona (ili voda s kockom za supu)

nekoliko kašika ulja

pavlaka

pola manje glavice crnog luka

so i biber po ukusu

Priprema:
Bundevu, šargarepu, krompir i luk operite, oljuštite i isecite. Zatim na malo ulja propržite luk u dubljoj šerpi, pa dodajte bundevu, krompir i šargarepu. Kada povrće blago omekša, prelijte supom i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom smanjite vatru i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša.

Na kraju, izvadite povrće, ispasirajte ga, a zatim vratite u supu da ponovo provri. Pavlaku možete dodati da se prokuha s čorbom ili dodavati po kašiku prilikom serviranja,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh