U nastavku saznajte kako pripremiti piletinu koja će oduševiti vaše nepce, a pritom zadržati nutritivne vrijednosti. Uživajte u savršenom okusu i teksturi s minimalnim trudom.
Priprema
Piletinu pripremite kao za pohovanje, kao što to inače radite, posložite je u prethodno malo nauljen pleh pa premažite uljem i s gornje strane (tako da cijeli komad bude nauljen).
Stavite da se peče u rerni oko pola sata (ovisno koliki su komadi) na oko 200 stepeni.
Nakon 15 minuta okrenite piletinu na drugu stranu kako bi ravnomjerno porumenila.
Dodatni savjeti
Ako pripremate pohovane batake, tada ih pecite na malo laganijoj vatri duže vremena kako bi se meso dobro ispeklo i oko kostiju.
Kraće se pripremaju tanke pileće šnicle, možda 20-ak minuta.
Osim klasičnog valjanja mesa u brašno, jaja i prezlu, postoji mnogo drugačijih načina kako se piletina (i ostalo meso) može pohovati.
Na primjer, nakon što se stavi u brašno može se uroniti u mješavinu jaja i mlijeka pa uvaljati u kukuruzne pahuljice.
Na taj način će meso biti izuzetno hrskavo, prenosi Radiosarajevo.