Hrana i piće

Mislite da ne volite brokulu? Onda je niste probali na ovaj način, oduševit ćete se

Sezonaje brokule – ovo omiljeno povrće može se jesti sirovo, kuhano na pari, pirjano, prženo, pečeno u pećnici ili u obliku pirea, a recepti s brokulom toliko su svestrani (više recepata s brokulom pronađite ovdje). Ipak, na koji god način da se pripremi, postoje oni koji brokulu jednostavno ne vole, no sada smo pronašli super recept koji će preobratiti i najveće mrzitelje ovog povrća.

Riječ je o nekoj vrsti popečaka od brokule, no zapravo se radi o začinjenim i zapečenim cvjetovima brokule, koje se spljošti kako bi bili što tanji i hrskaviji. Začine možete prilagoditi svom ukusu, a brokulu na ovaj način voljet će svi – i oni mladi, i oni stariji.

Kako se priprema?
Za početak će vam trebati jedna brokula, začini po želji i naribani parmezan ili neki drugi tvrdi sir. Cvjetove brokule razdvojite i kuhajte ih 10 do 15 minuta, a zatim ih izvadite, ocijedite i ostavite sa strane.Papir za pečenje stavite na lim i, kao što je prikazano na videu, u razmacima na njega stavite začine, na koje ćete kasnije staviti cvjetove brokule. Možete koristiti koji god začin želite, a u videu su korišteni origano, češnjak, papar, sol, paprika. Na začine dodajte i naribani parmezan,piše Index

Na začine i parmezan zatim stavite brokulu i uz pomoć čaše ili nekog drugog tvrđeg predmeta lagano ju spljoštite i po njoj posipajte naribani parmezan te ponovno začinite začinima po želji. Pecite u pećnici ili u fritezi na vrući zrak, između 15 i 30 minuta, ovisno o tome koliko hrskavo želite da bude. Poslužite uz umak po želji i dobili ste odlično predjelo ili zdravi večernji snack.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh