“To je superhrana zbog svih nutritivnih svojstava koja ima, od vlakana i magnezija do vitamina B, željeza i malo proteina”, izjavila je Mokovitz za HuffPost.
Chia sjemenke također sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravlja našeg mozga i srca te se pokazalo da smanjuju upale.
“Izvrsne su za reguliranje probave jer su izvor netopivih i topivih vlakana”, dodala je dijetetičarka.
Samo jedna porcija chia sjemenki, od dvije do tri žlice, nudi gotovo 10 grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa za većinu ljudi. Vlakna ne samo da pomažu kod probave, povećavajući i omekšavajući stolicu, već je utvrđeno da smanjuju rizik od mnogih opasnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes i neke vrste raka, prenosi N1.
Chia sjemenke su također nevjerojatno svestrane i mogu se jednostavno dodati bezbrojnim omiljenim doručcima kako bi se povećale njihove nutritivne prednosti.
“Možete ih dodati u svoj jogurt ili u zobene pahuljice, posipati ih po tostu s avokadom, dodati jajima ili kavi, a možete ih jednostavno popiti nakon što ih umiješate u vodu. Možete ih potopiti u bademovo ili zobeno mlijeko i ostaviti u hladnjaku preko noći”, predlaže Moskovitz.