Hrana i piće

Pravilno skladištenje maslinovog ulja: Savjeti za očuvanje kvalitete i okusa

Osim svojih brojnih zdravstvenih koristi, poput poboljšanja krvožilnog i probavnog sustava, maslinovo ulje postalo je i važan sastojak u kozmetici

Maslinovo ulje - Blogspot.com

Za pravilno čuvanje maslinovog ulja ključno je izbjegavati njegove najveće “neprijatelje” – temperaturu, zrak, svjetlost i mirise.

Preporučuje se korištenje tamnih staklenih boca ili limenki od 3 do 5 litara za manje količine, dok za veće količine ulja najbolje odgovaraju inox spremnici. Maslinovo ulje treba skladištiti u prostorijama s konstantnom temperaturom, bez naglih promjena i stranih mirisa.

Hercegovina se sve više prepoznaje kao kvalitetni proizvođač maslinovog ulja, a ulaganje u maslinarstvo doprinosi njegovoj prepoznatljivosti na tržištu. Osim svojih brojnih zdravstvenih koristi, poput poboljšanja krvožilnog i probavnog sustava, maslinovo ulje postalo je i važan sastojak u kozmetici, što dodatno podiže njegovu vrijednost.

Kvaliteta maslinovog ulja ovisi o nekoliko faktora – vrsti plodova, načinu prerade i skladištenja. Nepravilnim čuvanjem dolazi do oksidacije koja nepovratno smanjuje kvalitetu ulja. Oksidacija nastaje kada ulje dođe u kontakt s kisikom, a negativno utječu i temperatura, svjetlost i prisutnost metala.

Maslinovo ulje je najbolje čuvati u prostorijama s temperaturom između 15 °C i 18 °C. Visoke i niske temperature, poput onih ispod 10 °C, mogu oštetiti ulje, smanjujući njegov voćni okus. Za male količine preporučuju se tamne staklene boce, dok se veće količine najbolje skladište u inox spremnicima. Također, maslinovo ulje ne poboljšava kvalitetu starenjem, pa je najbolje iskoristiti ga unutar dvije godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh