Hrana i piće

Paradajz punjen gljivama

Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta

Osim što ovaj obrok donosi odlučan spoj ukusa i dašak nostalgije na našu trpezu, možemo da uživamo i u tome što je paradajz punjen gljivama ujedno i veoma jefino glavno jelo ili prilog, a uz to se i brzo sprema.

Uz mješavinu gljiva i sira, punjeni paradajz je zaista dekadentan.

Sastojci:
4 velika paradajza

so i biber po želji

500 g isječenih svježih gljiva

1/4 šolje margarina

2 kašike višenamjenskog brašna

1 šolja biljnog sira

2 kašike mekih mrvica hljeba

3/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna

2/3 šolje narendanog biljnog kačkavalja

Priprema:
Isjecite paradajz na polovinu, izvadite i bacite pulpu, ostavljajući tanku ljusku.

Lagano pospite solju i preokrenite na papirne ubruse da se ocijede 15 minuta. U velikoj tavi propržite pečgljive urke na margarinu dok većina tečnosti ne ispari, oko pet minuta.

Pospite brašnom i dodajte rendani biljni kačkavalj. Kada proključa, kuhajte i mješajte dok se ne zgusne, oko dvije minute. Sklonite sa vatre. Umješajte hljebne mrvice, peršun i trećinu šolje biljnog sira,piše Avaz

Sipajte po kašiku smjese u “šolje” od paradajza i kada ih napunite, pospite preostalim sirom i stavite u podmazanu vatroslatnu posudu.

Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh