Kuhar iz restorana sa Mišelinovom zvjezdicom otkriva tajne svog zanata i daje savjete kako da pripremite najukusnije kobasice, ali i kako da izbjegnete najčešće greške koje svi pravimo.
Džef Bejker, koji je imao čast da kuha za britansku kraljicu, otkriva kako da savršeno pripremite kobasice u pet lakih koraka. Sa više od tri decenije rada u profesionalnoj kuhinji, ovaj nagrađivani kuvar stvarno zna o čemu govori i radi, a mi vam donosimo njegove savjete.
Kako biste dobili savršene kobasice, Džef preporučuje da ih pripremate na sljedeći način:
Izvadite kobasice iz frižidera 20 minuta prije kuhanja. Ovo pomaže da se kobasica ravnomjerno isprži i sprječava pucanje crijeva kobasice kada se zagrije.
– Kobasice pripremajte u masivnoj tavi s neprijanjajućim dnom, koju treba prethodno zagrijati na niskoj ili srednjoj vatri.
– Dodajte kašičicu pačje ili guščje masti u tavu i miješajte dok podloga ne bude potpuno premazana.
– Zatim uklonite višak masnoće.
– Stavite kobasice u tavu, pazeći da se ne lijepe jedna za drugu i držite ih stalno na ringli. Redovnim okretanjem kobasica, one će dobiti prepoznatljivu zlatnu boju. Džef preporučuje da deblje kobasice pržite 10 do 12 minuta.
Ostavite kobasice da odstoje prije serviranja. Kada se kobasice isprže, bit će tvrde na dodir, s unutrašnjom temperaturom od 70 stepeni. Tajna je u tome da kobasice pustite da odstoje nekoliko minuta kako bi se meso opustilo. Na taj način dobit ćete mekanu i sočnu kobasicu, piše portal Dejli Star.
Najčešće greške prilikom pripreme kobasica:
Prva greška je bockanje omota prilikom prženja kobasica. Na taj način će sokovi iscuriti iz njih, što znači da će vaše kobasice na kraju biti suhe i bezukusne.
Džef također upozorava da nikada ne pržite kobasice u dubokom ulju ili fritezi jer to može dovesti do njihovog isušivanja.
Što se tiče pečenja kobasica u pećnici, iako vam ovo možda izgleda kao najzdravija opcija, uz ovu metodu kuhanja vaše kobasice nikada neće imati hrskavu koricu.