Promjene u ishrani mogu poboljšati naše cjelokupno blagostanje, kaže Nichole, poznata na TikToku kao @oncology.nutrition. rd.
U viralnoj objavi, stručnjakinja za ishranu koja smanjuje mogućnost od raka ističe prednosti jedne jednostavne promjene u ishrani za koju tvrdi da može ojačati borbu protiv specifičnih karcinoma.
Nichole je oduševljena u videu: “30 g vlakana dnevno će smanjiti rizik od raka dojke i debelog crijeva. To možete dobiti iz izvora hrane, biljne hrane, voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, pasulja i mahunarki. Dodaci vlaknima neće vam pomoći da smanjite rizik od raka. Dijetalna vlakna smanjuju rizik od raka.
Video je od tada privukao pažnju stotina, izazvavši nalet komentara i pitanja. Jedan korisnik je upitao: “Koja hrana smanjuje rizik ili ponovnu pojavu raka grlića materice?”, dok je drugi tražio praktičan savjet, rekavši: “Također volim da vidim grafikon koji pokriva 30 g vlakana iz voća i povrća, a imam IBS.”
Ako preostanete da razmišljate o vjerodostojnosti Nicholeove teorije vlakana, izvještaji pokazuju da postoje značajni dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je unos vlakana povezan sa nižim rizikom od raka.
Iako nijedna dijeta ne nudi potpuni imunitet od raka, Američki institut za istraživanje raka priznaje da bi hrana bogata vlaknima mogla biti ključna u smanjenju prijetnje.
Erma Levy, istraživačica dijetetičarka za nauku o ponašanju u MD Anderson Cancer Centeru, naglasila je ključnu ulogu vlakana u našoj ishrani kada je u pitanju borba protiv rizika od raka. Ona je izjavila: “Hrana bogata vlaknima može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i pomoći vam da održite zdravu težinu, što je od vitalnog značaja za smanjenje rizika od raka.”
Pametni nutricionista ističe da vlakna imaju više nego što se na prvi pogled vidi sa dvije različite vrste – rastvorljivim i nerastvorljivim, a obe imaju jedinstvene prednosti za zaštitu od raka.
Objasnila je da rastvorljiva vlakna bubre i postaju gelasta tokom varenja usporavajući cijeli proces, navodeći zob, orašaste plodove i narandže kao glavne primjere.
Suprotno tome, nerastvorljiva vlakna ubrzavaju stvari kroz probavni trakt, a zaslužna su hrana kao što su jabuke i cjelovite žitarice.
Ciljate na dijetu bogatu vlaknima? Potražite pakovanje hrane od najmanje 2.5 g po porciji, ili još bolje, ciljajte na one koji se hvale 5 g ili više da zaista dobiju oznaku ‘odličan izvor’. Ako želite da povećate količinu vlakana u svojim obrocima, Erma savjetuje da ih smanjite kako biste izbjegli bilo kakve neželjene efekte nadimanja.
Postepeno gomilajte vlakna sa dodatnim voćem ili ih zamijenite cjelovitim žitaricama. I ne zaboravite da progutate dosta vode da se stvari kreću bez ikakvih problema sa stomakom, prenosi Radiosarajevo.