Hrana i piće

Pečene jabuke koje će oduševiti sve ukućane

Ako tražite savršen zimski desert koji će unijeti toplinu u vašu kuću, ove mirisne i aromatične pečene jabuke su pravi izbor.

Bogate okusima cimeta, oraščića i vanilije, one su jednostavne za pripremu i pružaju užitak u svakom zalogaju.

Savršen spoj sočnih jabuka i toplog maslaca s prahom začina, ovaj desert će vas osvojiti svojom jednostavnošću i okusima koji podsjećaju na hladne, zimske večeri.

Poslužite ih tople, uz kuglicu sladoleda, orašaste plodove ili čak kao ukusan dodatak vašoj jutarnjoj zobenoj kaši – bez obzira na priliku, ove pečene jabuke bit će pravi hit!

Sastojci:

5 jabuka,
0,25 čaša maslaca,
0,25 čaša smeđeg šećera,
0,25 šoljica šećera,
1 kašićica cimeta,
0,25 kašika muškatnog oraščića,
1 kašika ekstrakta vanilije,
sok od limuna

Priprema:

Ogulite jabuke, maknite sredinu i narežite ih na kriške. Na oguljene i narezane jabuke možete nakapati malo limuna kako ne bi oksidirale (posmeđile).

Zagrijte tavu na srednjoj vatri i rastopite na njoj maslac. Dodajte smeđi šećer, bijeli šećer, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije, te sve dobro promiješajte.

Dodajte jabuke i sve dobro promiješajte s ostalim sastojcima. Pustite da se jabuke lagano dinstaju oko 15 minuta, odnosno dok ne omekšaju.

Poslužite toplo sa sladoledom i/ili nasjeckanim orašastim plodovima. Možete ih poslužiti i za doručak uz zobenu kašu. Ukusne su i same, piše 24sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh