Hrana i piće

Recept za tufahije iz bakine sveske

nogi od nas su mnogo češće jeli tufahije kada su bili mali, jer je ovaj slatkiš nekada bio veoma popularan.

Zapravo, on je toliko arhaičan, da ga mnogi mlađi danas nisu nikada ni probali, što je zaista velika šteta. Recept za njih nije mnogo komplikovan, ali ipak zahtijeva neko vrijeme u kuhinji.

Kako piše Telegraf, najbolje su ipak tufahije koje su pravile bake, a upravo je ovaj recept prepisan iz sveske jedne bake.

Sastojci:
10 jabuka
500 g šećera
500 ml vode
150 g mljevenih oraha
limunov sok
1 kašika mlijeka
1 kesica vanilinog šećera
slatka pavlaka ili šlag, prema volji
Priprema:
Oljuštite sve jabuke i izvadite lagano i precizno kostice i središnji dio.

Prvo napravite sirup tako što ćete da sipate u veliku šerpu vodu, šećer i limunov sok.

Kada sirup proključa spustite u njega lagano jabuke i kuvajte ih oko 15 minuta. Vodite računa da budu kuvane, ali i dovoljno čvrste da se ne raspadnu,pišu Nezavisne

Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Zatim zagrijete mlijeko i sipajte u njega vanilin šećer i tako vrelo prelijte preko mljevenih oraha. Dobro izmješajte smjesu i sa njom napunite udubljenje u jabukama.

Običaj je da se odozgo tufahije ukrase sa slatkom umućenom pavlakom ili šlagom, ali nije obavezno. Obavezno je da ih držite u frižideru da se lijepo stegnu do posluživanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh