Ovo voće se smatra pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za djecu, a zbog uticaja na zdravlje preporučuju ga i stručnjaci. Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, Ramazana. Islamsko učenje govori da je post najbolje prekinuti hurmom. Zbog njihovog značaja za vrijeme Ramazana donosimo vam nekoliko najpopularnijih sorti.
Ajwa hurme
Ajwa hurma je vrlo slatkog ukusa i imaćete ukus glatkoće u ustima kada je jedete. Suha je, ali mekana i vheruje se da ova vrsta hurme ima lhekovita svojstva.
Postoji priča o proroku koji tvrdi da će osoba koja jede sedam Ajwa hurmi svakog jutra biti zaštićena od magije, kao i otrova, dok ne padne noć.
Ajwa hurme su poznate kao super-hrana i divno ih je jesti. Ove hurme možete kupiti i u kraljevskoj veličini, a one imaju vrlo izražen ukus cimeta. Takođe su jedne od najskupljih urmi koji možete kupiti, ali vruhede svoje cijene.
Ambera hurme
Ambera urme su vrlo visokog kvaliteta i poznate su po pozamašnoj veličini, kao i po svojoj ljekovitoj moći. Potiču iz regiona Medina u Saudijskoj Arabiji. Smatraju se jednim od najljepših od svih hurmi Medine. Mekane su i mesnate, a takođe su i jedne od najvećih od svih hurmi Medine.
Barhi hurme
Barhi hurme su veoma bogate i imaju ukus vrlo sličan karameli, smeđem šećeru, maslacu ili sirupu. Vrlo su krhke, kasno sazrijevaju i ujedno su najmanje od svih hurmi. Ove hurme imaju čvrstu kožicu koja postaje žuto-smeđa. Kada hurma bude spremna za branje, njena kožica će biti zlatno smeđe nijanse. Hrskave su kada su žute, a mekane kada su smeđe. Ukusne su u obje varijante.
Ove hurme su dobile ime po arapskim vhetrovima poznatim kao „Barh“. Unutrašnjost ovih urmi je kremasta i glatka.
Dayri hurme
Ove hurme su teške i slatkastog su ukusa. Veličine su srednje do velike i duguljastog su oblika. Imaju crvenu kožicu i mekano meso, a kada sazriju, kožica će biti jantarne boje. Kada je zrela postaće zlatno smeđa. Veoma je slična Barhi urmama, a takođe sazrijeva kasno u sezoni.
Deglet Noor hurme
Hurma Deglet Noor u prevodu znači „hurma noći“ ili “noćna hurma”. Ova vrsta hurme se smatra polusuhom i vrlo je slatkog i nježnog ukusa. Ima „pravi“ ukus hurme i srednje je velike do velike veličine. Ima kožicu koja sazreva od jantarne nijanse do vrlo tamno smeđe i savršena je za kuhanje. Sazrijeva kasno u sezoni.
Ova posebna sorta hurme čini oko 95% svhetske proizvodnje. Hurme Deglet Noor smatraju se „kraljicom svih urmi“ i vrlo su mekane. Imaju ukus slatke brusnice i prilično su pristupačne. One su univerzalne hurme koje se mogu koristiti u mnogim različitim receptima ili jesti samostalno. Takođe ih je lako isjeći na jednake komade radi bolje prezentacije, jer imaju onu suhu teksturu. Savršene su za pravljenje kolača, hljeba i raznih drugih poslastica.
Sušene hurme
Sušene hurme sazrevaju na suncu, tačno na drvetu. Imaju dug rok trajanja od 12 mheseci ili više. Takođe ih možete zamrznuti da zadrže svoj ukus do pet godina. Sušene hurme su izuzetno dobre za zdravlje. Sadrže oko 5 grama vlakana i oko 3 grama proteina po porciji i imaju lijep jak i prepoznatljiv ukus. Sadrže vitamin K i C, kao i gvožđe, kalcijum i vitamine B. Takođe su odličan izvor energije.
Halawy hurme
Halawy hurme su mekane hurme koje imaju ukus meda ili karamele. Ime se takođe ponekad piše Halawi, a naziv „Halawi“ znači „slatko“. Male su do srednje veličine, a sazrijevaju oko sredine sezone. Imaju zlatno-smeđu kožicu, a meso je nježno. One su naboranije od ostalih vrsta urmi i imaju vrlo bogat ukus karamele. Rastopiće se u ustima i savršene su za ljubitelje karamele. Koriste se u mnogim slanim jelima i odlično se slažu sa sirevima, pa su odličan dodatak svakoj konzumaciji vina i sira.
Iteema hurme
Ove hurme su iz Alžira i vrlo su slatke. Imaju jantarnu boju i duguljastog su oblika. Takođe su prilično velike veličine.
Kalmi hurme
Kalmi hurme su suhe, ali bogate, a porijeklom su iz Omana. Veoma su popularne tokom ramazanskih svečanosti. One su crne boje i obično su cilindričnog oblika. Vrlo su male veličine. Sadrže puno kalijuma i minerala, a mogu se čak koristiti i za sprječavanje i prevenciju mnogih bolesti, poput dijabetesa. To su možda najtraženije hurme na Bliskom istoku, jer imaju baš pravu količinu slatkoće.
Khadrawy hurme
Khadrawy hurme su mekane i slatke, ali ne i preslatke. Narandžasto-smeđe su boje, a zatim sazrijevaju u svjetlo-smeđe. Velike su i duguljaste, a meso ostaje čvrsto tokom procesa sazrijevanja. Smatra se da su najbolje od oba svijeta, jer imaju poželjnu teksturu, kao i ukus. Najbolje ih je jesti svježe, a sazrijevaju sredinom sezone, prenosi Novi.
Međutim, ne mogu dugo da stoje, pa ih uvijek treba jesti čim su ubrane. Veoma su slične halawy hurmama, jer imaju slatkast ukus sličan karameli. Kažu da su to najzanimljivije hurme koje možete kupiti, a istopiće se u ustima ostavljajući slatki ukus u vašim ustima.
Khola hurme
Khola hurme imaju vrlo sladak ukus sličan karameli. Veoma su ljepljive kad su sveže ubrane i često se jedu uz arapsku kafu. Oni imaju “labavu” kožicu, a porijeklom su iz oblasti Al Kharj i Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Zlatno smeđe su boje sa nešto prozirnijom kožicom. Predivna su poslastica, a sadrže i antioksidante, minerale i vlakna. TNe sadrže masti, natrijum i holesterol. Odlična su grickalica za brzo podizanje nivoa energije.
Khudri hurme
Khudri hurme su tamnosmeđe boje i imaju naboranu kožu. One su slatke i dostupne su u malim, kao i velikim veličinama. Često se izvoze jer dugo drže svhežinu, a takođe su i jeftine. Hudri hurme sadrže kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu i vitamine. Sadrže i vlakna, a mnoga istraživanja su dokazala da su izuzetno dobre za zdravlje, jer čuvaju organizam od razvoja malignih bolesti. Takođe su odlične za jačanje slabog srca.
Mabroom hurme
Ova vrsta hurmi se smatra vrhunskim kvalitetom i prirodno je bogata mineralima, kao i antioksidantima. Žvakaste su teksture i vrlo slatke. Beru se tokom jula i avgusta, a za Mabroom hurme postoje tri faze berbe. One su poslastica i savršeno su slatke. Tanje su i duže od većine hurmi. Priča se da brunejski sultan daje kutiju ovih dekadentnih hurmi svakom pripadniku svog muslimanskog naroda tokom Ramazana.
Maktoom hurme
Ove hurme su izuzetno velike, a takođe imaju i debelu kožu. Kožica je crvenkasto-smeđe boje, a malo su slatke. Idealne su za ljude koji uživaju u hurmama, ali ne vole da budu preterano slatke.
Medjool hurme
Medjool hurme su veoma bogate, slatke i ukusne. Imaju meku kožicu i vlaknastu teksturu. Velike su, dugačke oko tri centimetra, a ponekad čak i vrlo velike, a dok sazrijevaju od jantarne boje postaju crvenkasto-smeđe. Veoma su vlažne i savršene su za jelo kada su svježe ubrane. Medjool hurme su dobro poznate u većini prodavnica. Imaju vrlo ljepljivu unutrašnjost i nude dekadentni ukus karamele. Idealne su za upotrebu u receptima kao što su šejkovi, kolači i torte ili energetske pločice.
Migraf hurme
Ove hurme nazivaju i Mejraf, a veoma su popularne u južnom Jemenu zbog svog visokog kvaliteta. Zlatne su boje jantara i velike su veličine. Preporučuje se da jedete nekoliko migraf urmi dnevno kako biste iskoristili blagodati i hranljive sastojke koje ove hurme nude.
Safawi hurme
Safawi hurme su mesnate i crne boje. One su slatke i pune vitamina. Uzgajaju se u Medini, a poznate su po mnogim ljekovitim blagodatima. Ako ih jedete na prazan stomak, mogu ukloniti stomačne parazite. Takođe su veoma bogate mineralima.
Saghai hurme
Saghai hurme se uzgajaju u Rijadu. Nisu mekane, već su prilično hrskave i imaju smeđu boju. Na vrhovima su žute i takođe su naborane. Veoma su ukusne i mnogi koji ih jednom probaju imaju tendenciju da ih ponovo kupe.
Saidy hurme
Saidy hurme su popularne u Libiji i vrlo su ukusne i slatke. Uzgajaju se u vrlo vrućim klimatskim uslovima gdje imaju tendenciju da zaista uspjevaju.
Polumekane hurme
Polumekane hurme se ne beru kada su zrele. Ustvari, beru se dok su nezrele. Imaju čvrsto meso, a neke polumekane hurme uključuju Medjool, Deglet Noor i Zahidi hurme.
Mekane hurme
Mekane hurme beru se kada su nezrele i mekane, a hurme Barhi su samo jedan primher mekanih hurmi.
Sukkari hurme
Sukkari hurme su slatke i hrskave, a takođe su i visokokvalitetne. One su hranljive i imaju lhekovita svojstva. Mogu čak i da spriječe karijes. Dobar su izvor energije i smanjuju nivo holesterola. Potiču iz regije Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Sukkari znači slatko, što je upravo glavno obilježje ovih hurmi. One se takođe nazivaju „kraljicama hurmi“.
Thoory hurme
Thoory hurme su suhe i slatke. Imaju orašast ukus i zovu ih “hljebne hurme” jer su idealne za pečenje. Veličine su srednje do velike i duguljastog oblika. Zlatno-smeđe su boje, a sazrijevaju kasno u sezoni. Thoory hurme se smatraju suhim hurmama i imaju čvrstu kožicu žvakaste teksture. Prilično su popularne u Alžiru. Ljepljive su, ali ne baš toliko ljepljive kao druge hurme. Thoory hurme se dobro slažu sa granolom, žitaricama i muslijem, jer nisu toliko vlažne da će ostatak sastojaka učiniti namočenim kada se pomiješaju.
Warehouse hurme
Warehouse hurme su veoma popularne i vrlo su velike veličine. Imaju malo sjeme i jedna su od skupljih sorti urmi koje možete kupiti. Vrijedne su tražene cijene, a sadrže puno proteina.
Zahidi hurme
Zahidi hurme su slatke i imaju šećerni ukus. Polusuhe su i srednje veličine. Takođe imaju glatku i sjajnu kožicu zlatno-žute boje. Pune su sirupa, a možete ih koristiti za kuhanje. Takođe čine odličnu grickalicu. One imaju tendenciju da rano sazriju i dobro se drže. Takođe se nazivaju „Nobility“ (plementite), a u sredini sadrže veliko sjeme. Ove hurme imaju hrskavo i vlaknasto meso i obično se prerađuju u proizvode od urmi ili se pakuju u obliku narezanih hurmi.
