Ove namirnice su niskokalorične, bogate ergotioneinom, moćnim antioksidansom koji može pomoći u regulaciji tjelesne mase.
“Ergotionein koji se najviše nalazi u gljivama ima snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Te karakteristike mogu poboljšati metaboličke procese i podržati napore u mršavljenju”, kazao je stručnjak za mršavljenje Franklin Joseph.
Zahvaljujući ergotioneinu gljive su superhrana koja štiti stanice od oksidativnog stresa i upala koje su povezane s pretilošću i metaboličkim problemima, prenosi Klix.
Najbogatije vrste gljiva ergotioneinom su shiitake, bukovače i kraljevske bukovače. Za osobe koje nisu ljubitelji gljiva, dodaci ishrani s više vrsta gljiva mogu biti korisno rješenje.
“Ovi dodaci kombinuju ekstrakte različitih vrsta gljiva osiguravajući višu dozu ergotioneina i drugih korisnih spojeva”, tvrdi Joseph.
Osim toga, gljive su bogat izvor vlakana, sadrže B vitamine i minerale i idealna su zamjena za meso. Kako biste postigli dugoročne rezultate korisno je gljive uključiti u uravnoteženu ishranu i zdrav način života, uz redovnu tjelesnu aktivnost, dovoljno vode i svjestan pristup ishrani.
