Baklava je bosanskohercegovačka tradicionalna delicija, bogata, slatka i sočna poslastica koju poznaje cijeli svijet, a stigla nam je iz orijentalne kuhinje. Ne možemo zamisliti ramazansku, a naročito bajramsku sofru bez baklave, koja u tim mubarek danima zamiriše u gotovo svim bošnjačkim kućama i mahalama.
Dobro nam je svima znano da se radi o desertu napravljenom od tankih listova vučenog tijesta (jufke), premazanih otopljenim maslacem pa nadjevenim mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima. Na našim prostorima to su najčešće orasi, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom.
Završni korak je zalijevanje baklave slatkim šećernim sirupom – (negdje se dodaje i med), takozvanom agdom, koja je zaslužna za slatkoću i sočnost baklave. Baklava se služi dobro natopljena, stoga je bitno pustiti je da odstoji barem dan-dva prije služenja, kako bi se u potpunosti uživalo u njenoj slojevitosti i bogatstvu okusa. Mi vam donosimo recept za ovu bogatu, slatku i sočnu poslasticu, ali na malo drukčiji način – s bademima umjesto oraha.
Sastojci:
1 pakovanje (500 g) jufke za baklavu
6 jaja
550 grama šećera
250 grama mljevenih badema
1 pakovanje (250 g) maslaca
1 kašičica vanilinog šećera
200 mililitara vode
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa ih umutiti sa šećerom (6 kašika). Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa ih sa 250 g badema kašikom umiješati u umućene žumanjke. U tepsiju premazanu uljem staviti dva sloja jufke, zatim gornji sloj premazati istopljenim maslacem, dodati jedan dio fila od badema, prekriti jufkom, premazati je maslacem, staviti drugu jufku, premazati je maslacem i filom, pa postupak nastaviti do isteka materijala. Baklavu potom izrezati, prekriti papirom za pečenje i peći 80 minuta na 200 Celzijusovih stepeni.
U međuvremenu napraviti agdu: 200 ml vode prokuhati s kašičicom vanilinog šećera i 500 g sitnog šećera. Kada se ispeče, baklavu preliti agdom i ostaviti da se ohladi.
