Hrana i piće

Dočekajte goste uz baklavu s malinama i orasima

Baklava je jedan od najpoznatijih tradicionalnih kolača, ali ako želite probati nešto novo, ova verzija s malinama i orasima savršen je izbor! Spoj hrskavih kora, sočnog orašastog nadjeva i osvježavajućih malina daje ovoj baklavi posebnu aromu i čini je pravom poslasticom koja nestaje u trenu.

Ova baklava je jednostavna za pripremu, ali rezultat je spektakularan!

Sastojci

Za agdu

4 čaše vode (mjerica od jogurta)
3 čaše šećera
Sok od jednog limuna
1 vanilin šećer
½ kašike meda
Za baklavu

500 g tankih kora za pitu/baklavu
200 g mljevenih oraha
1 šaka krušnih mrvica
200 g svježih ili zamrznutih malina
1 vanilin šećer
Za premaz

125 g maslaca
50 ml ulja
Priprema

Priprema agde

1. U šerpu sipajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte uz miješanje oko 15 minuta.
2. Dodajte sok od limuna i kuhajte još 1 minutu.
3. Maknite sa vatre, umiješajte vanilin šećer, malo meda.
4. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.

Slaganje baklave

1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
2. Maslac rastopite s uljem i ostavite sa strane.
3. Podmažite pleh maslacem.
4. Stavite 3 kore jednu na drugu, svaku lagano premazujući rastopljenim maslacem.
5. Ravnomjerno rasporedite dio mljevenih oraha pomiješanih s krušnim mrvicama.
6. Pokrijte s još 3 kore, svaku premazujući maslacem.
7. Rasporedite maline i pospite ih vanilin šećerom.
7. Nastavite slagati kore na isti način – svaka 3 sloja premažite maslacem i pospite orahe, dok ne potrošite sastojke.
8. Završite s nekoliko premazanih kora na vrhu.
9. Oštrim nožem izrežite baklavu na željene oblike (romboide ili kocke).
10. Prelijte preostalim maslacem.

Pečenje

Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Prelijte agdom

Kada je baklava pečena, ostavite je 10 minuta da se prohladi.
Prelijte ohlađenim sirupom ravnomjerno po cijeloj površini.
Ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi okusi proželi
Isprobajte i uživajte u ovom modernom izdanju omiljenog kolača,pišu Vijesti

Neodoljiva kombinacija tradicionalnog i modernog

Baklava s malinama i orasima osvaja na prvi zalogaj – orašasti slojevi daju bogat okus, dok maline unose osvježavajuću notu koja savršeno balansira slatkoću. Ovaj desert idealan je za sve prilike, a posebno će oduševiti ljubitelje neobičnih slatkih kombinacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
✖
Na vrh