Ova baklava je jednostavna za pripremu, ali rezultat je spektakularan!
Sastojci
Za agdu
4 čaše vode (mjerica od jogurta)
3 čaše šećera
Sok od jednog limuna
1 vanilin šećer
½ kašike meda
Za baklavu
500 g tankih kora za pitu/baklavu
200 g mljevenih oraha
1 šaka krušnih mrvica
200 g svježih ili zamrznutih malina
1 vanilin šećer
Za premaz
125 g maslaca
50 ml ulja
Priprema
Priprema agde
1. U šerpu sipajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte uz miješanje oko 15 minuta.
2. Dodajte sok od limuna i kuhajte još 1 minutu.
3. Maknite sa vatre, umiješajte vanilin šećer, malo meda.
4. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.
Slaganje baklave
1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
2. Maslac rastopite s uljem i ostavite sa strane.
3. Podmažite pleh maslacem.
4. Stavite 3 kore jednu na drugu, svaku lagano premazujući rastopljenim maslacem.
5. Ravnomjerno rasporedite dio mljevenih oraha pomiješanih s krušnim mrvicama.
6. Pokrijte s još 3 kore, svaku premazujući maslacem.
7. Rasporedite maline i pospite ih vanilin šećerom.
7. Nastavite slagati kore na isti način – svaka 3 sloja premažite maslacem i pospite orahe, dok ne potrošite sastojke.
8. Završite s nekoliko premazanih kora na vrhu.
9. Oštrim nožem izrežite baklavu na željene oblike (romboide ili kocke).
10. Prelijte preostalim maslacem.
Pečenje
Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Prelijte agdom
Kada je baklava pečena, ostavite je 10 minuta da se prohladi.
Prelijte ohlađenim sirupom ravnomjerno po cijeloj površini.
Ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi okusi proželi
Isprobajte i uživajte u ovom modernom izdanju omiljenog kolača,pišu Vijesti
Neodoljiva kombinacija tradicionalnog i modernog
Baklava s malinama i orasima osvaja na prvi zalogaj – orašasti slojevi daju bogat okus, dok maline unose osvježavajuću notu koja savršeno balansira slatkoću. Ovaj desert idealan je za sve prilike, a posebno će oduševiti ljubitelje neobičnih slatkih kombinacija.
