Orašasti plodovi sniziće holesterol i pritisak, te poboljšati rad mozga, a preporučena dnevna količina je dvije šake miješanih orašastih plodova.
Konzumacija orašastih plodova uprkos visokom kalorijskom sadržaju smatra se da doprinosi zdravlju i dugovječnosti.
Orašasti plodovi bogati su esencijalnim hranjivim tvarima i zdravim mastima pa su tako polinezasićene masti prisutne u orasima i pinjolima i podržavaju zdravlje srca te smanjuju upale, prenosi Jutarnji list.
Mononezasićene masti se nalaze u bademima, pistacijama, pekan orasima i lješnjacima te pomažu u regulaciji holesterola i poboljšavaju zdravlje srca.
Iako brazilski orasi, indijski oraščići i makadamija sadrže veće količine zasićenih masti, takođe su bogati esencijalnim hranjivim tvarima poput selena, magnezija i proteina.
Takođe, orašasti plodovi su bogati prehrambenim vlaknima, proteinima i vitaminima poput vitamina E, kalija i folata.
Zajedno, ove hranjive materije podržavaju zdravlje srca, kognitivne funkcije i imunitet.
Idealna mješavina uključuje:
Bademe
Bogati su vitaminom E i magnezijem, korisni za zdravlje kože i kostiju.
Kikiriki
Puni su proteina i folata, ključnih za rast i obnovu stanica.
Indijske orahe
Dobar su izvor magnezija bitnog za funkciju mišića i živaca.
Brazilske orahe
Sadrže visok udio selena koji je povezan s manjim rizikom od određenih vrsta raka.
Orahe
Sadrže alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline važne za zdravlje mozga.
Redovna konzumacija ovih orašastih plodova povezana je s nižim razinama holesterola, poboljšanom kognitivnom funkcijom i smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa.
Preporučena dnevna količina iznosi približno 30 grama po šaci i može da produži život za čak dvije do tri godine.
